Viipurin vuonna 1935 valmistunut kaupunginkirjasto on yksi Alvar Aallon mestariteoksista ja 1930-luvun funktionalismin merkittävimmistä luomuksista. Se on kuuluisa erityisesti kattoikkunoin valaistuista lainaus- ja lukusaleistaan sekä aaltomaisesti muotoillusta luentosalin katostaan.
Rakennus vaurioitui toisessa maailmansodassa ja jäi tyhjilleen yli vuosikymmenen ajaksi. Kirjasto rakennettiin 1950-luvulla suurelta osalta uudestaan, mutta lopputulokseen ei oltu tyytyväisiä. Tarinan mukaan Aalto totesi, vieraillessaan Viipurissa vuonna 1962, että “rakennus on jäljellä, mutta arkkitehtuuri on mennyt”. Rakennuksen säilymisestä oltiin huolissaan 1990-luvulle saakka, jonka jälkeen tiloja on uudistettu askel askeleelta Alvar Aalto Säätiön säilyttämien alkuperäisten piirustusten ja muun aineiston avulla.
Kirjaston restauroinnin suunnittelusta ja työmaan arkkitehtuurivalvonnasta vastasi Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys. Restaurointitöistä vastasivat pieniä erikoistöitä lukuunottamatta viipurilais- ja pietarilaisurakoitsijat. Restaurointihankkeen suunnittelutyön rahoitus tuli Suomesta sekä kansainvälisistä lähteistä ja valtaosa käytännön työn rahoituksesta Venäjältä. Venäjän federaatio myönsi 6,3 miljoonan euron suuruisen rahoituksen restaurointihankkeen loppuunsaattamiseen syksyllä 2010. Kunnostettu kirjasto avattiin yleisölle marraskuussa 2013.
Palkintolautakunta kiitti “poikkeuslaatuisen hyvintutkittua ja erittäin hienovaraista restaurointia, joka säilytti kirjaston toiminnot sopeuttaen ne tämän vuosituhannen vaatimuksiin” sekä korosti erityisesti hankkeen ansiokasta kansainvälistä yhteistyötä, varsinkin Suomen ja Venäjän restaurointitoimikuntien välillä.
Europa Nostran palkinto-ohjelmassa ovat mukana erinomaiset saavutukset myös niistä Euroopan maista, jotka eivät ole mukana Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelmassa. Venäjällä sijaitseva kohde voi saada palkinnon, mutta kesän palkintojuhlassa julkistettavaa EU-rahoitettua 10 000 euroa pääpalkintoa kohteelle ei voida antaa. Palkinnon saaneiden hankkeiden lisäksi erityisen ansiokkaat ehdotuskohteet voivat saada erityismaininnan. Niiden saajat julkistetaan lähiviikkojen aikana.
Euroopan kulttuuriperintöpalkintojuhla on osa Europa Nostran vuotuista Euroopan kulttuuriperintökongressia, joka järjestetään Oslossa 10.–14. kesäkuuta 2015. Kongressi saa tukea Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelmasta, Norjan museohallinnosta Riksantikvarenista, Norjan taidetoimikunnasta, Oslon kaupungilta sekä monilta muilta julkisilta ja yksityisiltä norjalaisilta organisaatioilta.Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperinnön parissa toimivien kansalaisjärjestöjen liitto, joka toimii 42 maassa Euroopassa. Järjestö on kansalaisyhteiskunnan ääni, jonka tehtävänä on suojella ja tuoda esiin Euroopan kulttuuri- ja luonnonperintöä. Europa Nostra kampanjoi Euroopan historiallisten rakennusten ja muistomerkkien, kulttuuriperintökohteiden ja maisemien puolesta, erityisesti Seitsemän uhanalaisinta kulttuuriperintökohdetta -ohjelmassaan, jota se organisoi yhteistyössä Euroopan investointipankin instituutin kanssa. Julkaistu 14.4.2015
Takaisin