Laajaa kansainvälistä mediahuomiota saanut Mind-Building-näyttely aukesi medialle ja kutsuvieraille torstaina 24. toukokuuta. Suomalaista kirjastoarkkitehtuuria esittelevän näyttelyn avasivat opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Marraskuun loppuun saakka auki olevasta näyttelystä vastaa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo.
Venetsian biennaali on maailman tärkein arkkitehtuurin alan katselmus, jossa vuonna 2018 esitellään 63 kansallispaviljonkia sekä biennaalin Freespace-teemainen päänäyttely. Kansainvälinen media on noteerannut Suomen paviljongin näyttelyn ja sen kirjastoteeman laajasti. Ylistäviä ennakkojuttuja on julkaistu muun muassa The Guardianissa, CNN:ssä ja Monoclessa. Biennaalin kohokohtien joukkoon Mind-Buildingin ovat jo nostaneet Wallpaper ja Financial Times.
Kirjastojen merkitys ja teeman ajankohtaisuus korostuivat myös avauspuheenvuoroissa. Kansliapäällikkö Lehikoinen puhui kirjaston kehittymisestä sakastin nurkan kirjakaapista nykyiseksi monitoimioleskelutilaksi sekä kirjaston merkityksestä suomalaiselle demokratialle. Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa yleistä kirjastoa lainsäädännöllisesti ja taloudellisesti. Suomessa on ollut kirjastolaki vuodesta 1928 lähtien, ja nykyinen laki astui voimaan viime vuonna.
”Uuden lain voimaantulon ajoittuminen itsenäisyyden juhlavuoteen oli tarkoituksellista ja vahvasti symbolista”, sanoi Lehikoinen puheessaan. ”Kirjasto on avoin, julkinen tila, jonka me kaikki omistamme yhdessä. Kirjasto on erilaisten näkemysten, mielipiteiden ja ideoiden dialogia. Kirjasto on demokratiaa. Siksi tarvitsemme kirjastoja.”
Helsingin uusi keskustakirjasto aukeaa yleisölle joulukuussa 2018, heti biennaalin päättymisen jälkeen. Tulevaisuuden kirjaston lippulaivalla Oodilla on näkyvä paikka Suomen paviljongin näyttelyssä, ja Helsingin kaupunki on Mind-Buildingin pääkumppani.
Pormestari Vapaavuori totesi puheenvuorossaan, että Helsingin näkökulmasta kirjasto on paras mahdollinen teema Suomen näyttelylle, sillä Oodin ajankohtaisuuden lisäksi se vastaa Helsingin uuden strategian mukaista sitoutumista tiedon, kulttuurin ja taiteen demokraattisuuteen.
”Tässä ajassa on puolustettava avointa demokratiaa. Keskustakirjasto symboloi meidän suurimpia vahvuuksiamme: lukutaidosta ja koulutuksesta avoimeen yhteiskuntaan, ihmisten osallistamiseen ja kaikille avoimiin tiloihin”, sanoi Vapaavuori.
Mind-Buildingin avajaisten yhteydessä, julkistettiin myös Alvar Aalto -säätiön tuottama uusi kirja Alvar Aallon suunnittelemasta paviljongista sekä arkkitehtuurimatkailusivusto visit.alvaraalto.fi.
Venetsian arkkitehtuuribiennaali on auki marraskuun 25. päivään saakka. Suomen näyttely Mind-Building kertoo suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tarinan esittelemällä eri teemojen valossa seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta. Näyttelyn on kuratoinut arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartola. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo vastaa Suomen näyttelystä nyt ensimmäistä kertaa, komissaarina toiminnanjohtaja Hanna Harris. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Tuomas Siitonen ja -grafiikan Johannes Nieminen.
Suomi on vahvasti esillä tämän vuoden arkkitehtuuribiennaalissa, sillä Pohjoismaisen paviljongin näyttelystä vastaa Arkkitehtuurimuseo Eero Lundénin kuratoimalla interaktiivisella installaatiolla ja lisäksi päänäyttelyssä nähdään Arkkitehtuuritoimisto Tallin osasto.
Mind-Building-näyttelyn päätukija on Opetus-ja kulttuuriministeriö ja pääkumppani Helsingin kaupunki. Muut näyttelyn mahdollistajat ovat Suomen Rooman-suurlähetystö, Visit Finland, Visit Jyväskylä, Visit Seinäjoki, Artek, Konto Acoustics, MTAB Finland, Rakennustietosäätiö, Arkkitehti-lehti, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunginkirjasto.Julkaistu 25.5.2018
Takaisin