Euroopan komissio ja Europa Nostra julkistivat tänään vuoden 2016 Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkintojen / Europa Nostra -palkintojen voittajat. Palkinto on kulttuuriperintöalan korkein kunnianosoitus Euroopassa. Nämä 28 palkinnonsaajaa 16 maasta ovat saaneet tunnustusta esimerkillisistä saavutuksistaan kulttuuriperintökohteen konservoinnissa, tutkimuksessa, kulttuuriperintötyölle omistautumisessa, kulttuuriperintökasvatuksessa, koulutuksessa tai kulttuuriperintötietoisuuden herättämisessä. Itsenäiset asiantuntijatuomaristot arvioivat kaikkiaan 187 yhteisön ja yksityishenkilön 36 Euroopan maasta lähettämää hakemusta ja valitsivat niiden joukosta voittajat. Kansalaiset eri puolilla maailmaa voivat nyt osallistua yleisön suosikin valintaan äänestämällä netissä mieleistään palkinnonsaajaa osoitteessa vote.europanostra.org.
Tuomaristojen valitsemat hankkeet ovat erinomaisia näytteitä luovuudesta, innovaatioista, kestävästä kehityksestä ja yhteiskunnallisesta osallistumisesta kulttuuriperintöalalla Euroopassa. Vuoden 2016 palkinnon saivat muiden muassa Espanjassa jyrkän rotkon reunaan rakennettu riippusilta, joka on avannut näkymän luonnonnähtävyyteen ja houkutellut seudulle uuden turismiaallon, Hollannissa kehitetty tehokas digitalisoimisprosessi, joka on tuonut lähes yhdeksän miljoonan eläin-, kasvi- ja geologisen lajin aineiston tutkijoiden saataville, Bosnia ja Herzegovinassa kansallismuseon työntekijöiden omistautunut työskentely kolmen vuoden ajan ilman palkkaa pitääkseen museon auki hankalassa poliittisessa tilanteessa sekä tietoisuutta herättänyt suomalaishanke, joka on houkutellut kansalaisia adoptoimaan yhteisölleen tärkeitä historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviä kohteita, hoitamaan niitä ja ottamaan niitä uudelleen käyttöön. Palkittujen joukossa oli ensimmäisen kerran islantilainen hanke: ranskalaisen sairaalan kunnostaminen ja muuttaminen museoksi Faskrudsfjordurissa.
“Lämpimät onnitteluni voittajille ja heidän taustajoukoilleen poikkeuksellisen hienosta työstä. Heidän lahjakkuuteensa ja sitoutumisensa ansiosta lukuisia Euroopan kulttuuriperintöaarteita on säästynyt ja elpynyt tuleville sukupolville. Heidän hankkeensa kiinnittävät huomiota kulttuuriperintöön yhteiskunnan ja talouden strategisena voimavarana Euroopassa. Kulttuuriperintö yhdistää ihmisiä ja rakentaa siltoja menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välille. Samalla se edistää taloudellista kasvua, kestävää kehitystä ja yhteiskunnallista osallistumista, mikä on nykypäivänä tärkeämpää kuin koskaan. Sen vuoksi me tuemme palkintoja ja muita kulttuuriperintöhankkeita Luova Eurooppa -ohjelman kautta nyt ja jatkossa”, Tibor Navracsics, EU:n koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja urheiluasioista vastaava komissaari sanoo.
“Kaikki nämä palkitut saavutukset osoittavat, että kulttuuriperinnöllä on merkitystä Euroopalle ja sen kansalaisille. Kulttuuriperintö edistää kestävää taloudellista kehitystä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta monikulttuurisissa yhteiskunnissamme, kuten Euroopan unionin elimet ovat laajasti tunnustaneet ja jota osoittaa tuore kulttuuriperinnön merkitystä Euroopalle koostanut raportti Heritage Counts for Europe. Olen iloinen, että tämän vuoden palkintojuhla järjestetään synnyinkaupungissani Madridissa ja juuri Zarzuela-teatterissa, joka on merkittävä kulttuuriperintökohde”, tunnettu oopperalaulaja ja Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo toteaa.
Komissaari Tibor Navracsics ja maestro Plácido Domingo isännöivät 24. toukokuuta historiallisessa Zarzuela-teatterissa järjestettävää korkean tason palkintojuhlaa. Juhla kokoaa yhteen jopa 1000 kulttuuriperintöalan ammattilaista, vapaaehtoista ja tukijaa joka puolelta Eurooppaa sekä korkean tason edustajia EU-elimistä, isäntämaasta ja muista EU:n jäsenmaista. Juhlassa julkistetaan palkinnon saajien joukosta valitut seitsemän Grand Prix -voittajaa, joista kukin saa 10 000 euron rahapalkinnon, sekä Yleisön valinta -palkinnon saaja.
Palkinnonsaajat esittelevät kulttuuriperintösaavutuksensa Excellence Fair -tapahtumassa 24. toukokuuta Madridin arkkitehtikorkeakoulun päärakennuksessa ja osallistuvat lukuisiin 22.-27. toukokuuta Madridissa järjestettävän kulttuuriperintötapahtuma European Heritage Congressin verkostoitumistilaisuuksiin. Tapahtumat järjestää Europa Nostra osana EU:n Luova Eurooppa -rahoitteista Mainstreaming Heritage -hanketta.Julkaistu 7.4.2016
Takaisin