World Design Capital Helsinki 2012 kokosi 2.2. maailman muotoiluyhteisön seuraamaan kolmen merkittävän muotoilupalkinnon jakoa. World Design Capital -gaalassa Lahdessa jaettiin Alvar Aalto -mitali, World Design Impact Priz ja Estlander-palkinto. Alvar Aalto -mitali
Yhdestoista Alvar Aalto -mitali luovutettiin portugalilaiselle Paulo Davidille (s. 1959). Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali kunnioittaa luovaa arkkitehtonista työtä.
Paulo David on syntynyt Funchalissa, valmistunut arkkitehdiksi Lissabonissa ja työskennellyt kotisaarellaan Madeiralla vuodesta 2003. David peilaa arkkitehtuurissaan Madeiran ankaraa fyysistä ympäristöä. Hänen töissään ilmenee sekä nykyaikainen että ajaton käsitys arkkitehtuurista.
Paulo Davidin suunnittelemat monipuoliset rakennustyypit, yksityisasunnot, asunnot, taidegalleriat, museot ja uima-altaat suurimittakaavaisine basaltti- seinämineen, terassointeineen ja vesialtaineen nivoutuvat vähäeleisesti saaren maisemaan ja rakennusperinteeseen. Rakennusten muotokieli on samalla modernia ja ajatonta, paikallista ja universaalia, voimakasta ja levollista.
– Olen ollut onnekas, kun olen etsiessäni omaa paikkaani yhä kansainvälisemmässä maailmassa saanut työni erityispiirteeksi vahvan paikallisuuden ja alueellisen omaleimaisuuden. Saarella rakentamista voisi verrata niukkaan ateriaan: arkkitehti on luonnon määrittämien olosuhteiden armoilla ja hänen on työssään jatkuvasti etsittävä erilaisia vaihtoehtoja ja löydettävä uusia mahdollisuuksia, venyttäen ja muokaten tilaa, Paulo David sanoo.
Alvar Aalto -mitalin jakamisesta vastaavat perustajajäsenet Arkkitehtuurimuseo (ent. Suomen rakennustaiteen museo), Rakennustaiteen seura, Suomen Arkkitehtiliitto sekä Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.World Design Impact Prize
Maailman ensimmäisen World Design Impact Prize -palkinto myönnettiin kenialaiselle Planning Systems Services Ltd:lle. Heidän kehittämänsä Community Cooker on kierrätysmateriaaleista rakennettu yhteiskeittiö. Yksinkertaiseen tekniseen ratkaisuun perustuvassa keittiössä käytetään energianlähteenä paikallisia jätteitä. Teräksestä hitsattu ruuanvalmistuspaikka kerää ihmiset yhteen ja tarjoaa yhteisölle mahdollisuuden parempaan elinympäristöön: jätteiden uusiokäyttöön sekä mahdollisuuden ruuanvalmistukseen ja keitettyyn, puhtaaseen veteen. Palkinnon ottivat vastaan Janice W. Muthui ja Debbie Donde Planning Systems Services Ltd:stä.
Teollisen muotoilun maailmanjärjestö Iscid myöntää World Design Impact Prize -palkinnon tunnustuksena poikkeuksellisista teolliseen muotoiluun keskittyvistä hankkeista, jotka parantavat elämänlaatua sosiaaliselta, taloudelliselta tai kulttuuri- ja ympäristötekijöiden kannalta. Icsidin mukaan Community Cooker on selkeä esimerkki siitä, millainen vaikutus designilla voi olla kenialaiseen yhteiskuntaan. Lahdessa World Design Capital -gaalassa ensimmäistä kertaa jaettu palkinto myönnetään jatkossa joka toinen vuosi.
Ensimmäisen World Design Impact Prize – palkintoesineen on lahjoittanut Lahden kaupunki. Palkinnon on suunnitellut teollinen muotoilija Tapio Anttila ja sen on valmistanut hienopuuseppä Markku Tonttila Pro Puu -keskuksessa. Suomalaisesta puusta valmistettu esine kuvastaa muotoilijan työvälineitä.Estlander-palkinto
Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman vastaanotti prossisen Estlander-mitalin ja siihen liittyvän 5000 rahapalkinnon.
– Minua on aina kiinnostanut tehdä työtä, johon yhdistyy yleinen etu. Toimialalta saatu tunnustus on osoitus siitä, että työ kantaa hedelmää. Se kannustaa asettamaan uusia entistä korkeampia tavoitteita. Estlander-mitalin arvostus on alalla suuri ja olen ylpeä saadessani olla yksi sen harvoista vastaanottajista, Kari Korkman sanoo.
Kari Korkman lähti yksityishenkilönä kehittämään ja toteuttamaan yhtä vuotuisen muotoilukalenterin tärkeimmistä tapahtumista, Helsinki Design Weekiä. Tapahtuma on jo useiden vuosien ajan koonnut muotoilun pariin sekä institutionaalisia toimijoita että suurta yleisöä. Samalla se tuo suomalaiselle designille laajaa kansainvälistä näkyvyyttä ja kumppanuuksia.Kultaisella Estlander-mitalilla palkittiin diplomi-insinööri Tapio Hintikka, oikeustieteen lisensiaatti Harri Malmberg ja varatuomari Hannele Pohjola. He ovat toiminnallaan syventäneet suomalaisen muotoilun ja elinkeinoelämän välistä vuorovaikutusta.Hopeisella Estlander-mitalilla palkitaan professori Kalevi Ekman, professori Raimo Nikkanen ja professori Markku Salimäki. He ovat vaikuttaneet keskeisesti Aalto-yliopiston syntyyn.
Estlander-palkinto ja -mitali ovat Suomen Taideteollisuusyhdistys – Konstflitföreningen i Finland ry:n / Design Forum Finlandin perustama tunnustus, joka annetaan merkittävästä työstä suomalaisen muotoilun hyväksi. Palkinto ja mitali on nimetty Suomen Taideteollisuusyhdistyksen perustajan professori Carl Gustaf Estlanderin (1834–1910) mukaan, ja se jaetaan Estlanderin elämäntyön ja suomalaisen muotoilun hengessä. Tunnustukset on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2000 Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 125-vuotisjuhlavuonna. Mitalin on suunnitellut taiteilija Tero Laaksonen.Lisätiedot
– World Design Capital -gaala ja World Design Impact Prize: Vastaava tiedottaja Maarit Kivistö, World Design Capital Helsinki 2012, 040 766 9957, maarit.kivistowdchelsinki2012.fi
– Alvar Aalto -mitali: Tuottaja Tomi Summanen, Alvar Aalto –säätiö, 044 555 7337, tomi.summanenalvaraalto.fi
– Estlander-palkinto: Projektikoordinaattori Melissa Ylijoki, Design Forum Finland, 044 502 2373, melissa.ylijokidesignforum.fi
World Design Impact Prize
– http://worlddesignimpact.org/
– http://www.icsid.org
– http://communitycooker.orgJulkaistu 3.2.2012
Takaisin