Liittovaltuuston syyskokous: Asko Takala jatkaa puheenjohtajana ja edessä on tuplavaalikevät

Asko Takala jatkaa Safan hallituksen puheenjohtajana ensi vuonna. Liiton hallitus saa riveihinsä kolme uutta jäsentä ja uutena varapuheenjohtajana aloittaa Hille Kaukonen. Täysi jäsenmaksu on ensi vuonna 508 euroa. Kautensa viimeisessä kokouksessa liittovaltuusto teki myös periaatepäätöksiä käynnistämästään muutoshankkeesta.

Asko Takala, Raine Vihelmaa, Hille Kaukonen

Safan liittovaltuusto kokoontui valtuustokautensa viimeiseen kokoukseen Kiltatalolle. Ensi keväänä käydään liittovaltuustovaalit, jossa valitaan uusi 31-jäseninen liittovaltuusto. Tulossa on myös kuntavaalit. Safan pääsihteeri Arja Lukin kehotti jäseniä asettumaan laajasti ehdolle molemmissa vaaleissa.

”Ensi vuonna on tuplavaalikevät, joten nyt on todellinen mahdollisuus vaikuttaa. Vähintäänkin molemmissa vaaleissa kannattaa äänestää”, Lukin sanoi.

Safan ensi vuoden teemaksi on valittu kuntavaalitavoitteisiin kytkeytyvä kestävä talous. Termi nähdään arkkitehtuurin yhteydessä välineenä, jonka avulla hyvinvointia voidaan tuottaa kestävästi.

”Haastamme kiinteistö- ja rakentamisalaa, ja nostamme esiin esimerkillisiä hankkeita ja tekoja”, Lukin sanoi.

Safan puheenjohtaja Asko Takala kuvasi katsauksessaan, että vuosi on ollut harvinaisen vaiherikas. Safan muutoshanketta on edistetty laajalla rintamalla. Myös rakentamisalan toimintaympäristö on ollut mullistuksessa lakihankkeiden myötä.

”Rakentamislaki tulee pian voimaan. Kaikki Safan lakitavoitteet eivät menneet läpi, mutta tuntumani on, että päättäjien ymmärräys suunnittelun ja rakentamisen vaikutuksista on parantunut”, Takala kertoi.

 

Hille Kaukonen aloittaa varapuheenjohtajana

Safan vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti puheenjohtajaksi vuodelle 2025 valittiin yksimielisesti Asko Takala. Varapuheenjohtajia on hallituksessa kerrallaan kaksi. Tehtävässä jatkaa Raine Vihelmaa ja toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin muun muassa Skanskan suunnittelujohtajana toiminut Hille Kaukonen.

Vuoden 2025 alussa hallituksen uusina jäseninä aloittavat Pia Kilpinen, Robin Landsdorff ja Riikka Kuittinen. Hallituksen jäseninä jatkavat Juha Hovinen, Henri Raitio, Eeva Korhonen, Panu Latvala, Santeri Nuotio ja Otto Haarala.

Vaalivaliokunta tekee vuosittain ehdotuksen liittovaltuustolle muun muassa Safan hallituksen, eettisen valiokunnan ja pysyvien toimikuntien jäsenistä. Nykyinen vaalivaliokunta, puheenjohtajanaan Eva Geitel, jatkaa kauttaan vielä toukokokuun loppuun saakka, kunnes uusi liittovaltuusto on valittu.

 

Jäsenmaksusta äänestettiin

Viime vuosien poikkeuksellisen korkeasta inflaatiosta huolimatta liiton jäsenmaksua ei ole juurikaan nostettu. Tämä on johtanut siihen että liiton talous on viime vuodet ollut alijäämäinen. Jäsenmaksutuotot muodostavat noin puolet liiton tuloista.

Safan talouspalveluja hoitavan Azetsin talouspäällikkö Heikki Hassel kertoi budjettikatsauksessaan, että muita kuin henkilöstökuluja karsimalla riittävän suurta talousvaikutusta ei saada aikaiseksi. Ensi vuonna onkin edessä Safan toimiston henkilöstökulujen sopeutus 100 000 € verran, mikä vastaa noin 10 prosenttia henkilöstökulujen kokonaisuudesta.

 


Jos jäsenmaksu olisi seurannut elinkustannusindeksiä vuodesta 2020, se olisi nyt 584 euroa vuodessa eli 85 euroa nykyistä suurempi.

 

Hallituksen esitys jäsenmaksun nostamisesta vain alimassa maksuluokassa herätti liittovaltuutetuissa keskustelua sekä puolesta että vastaan. Asiasta äänestettiin, ja päätöksenä oli jäsenmaksun indeksikorotus (1,8 %) ja lisäksi alimman jäsenmaksuluokan nostaminen 25 prosentista 30 prosenttiin täydestä jäsenmaksusta. Täysi jäsenmaksu on ensi vuonna 508 €.

Hasselin mukaan suurempaa huolta liiton taloudesta ei kuitenkaan ole, sillä sekä kulut että tulovirrat ovat suhteellisen ennustettavia ja liitto on vakavarainen.

 

Safa uudistuu asteittain

Liittovaltuusto käynnisti liiton muutoshankkeen kautensa alussa vuonna 2022. Kauden päätteeksi liittovaltuusto teki syyskokouksessa periaatepäätöksiä liiton uudistuvista rakenteista, palveluista ja toimintatavoista. Rakenteellisten muutosten ennakoidaan myös vähentävän jonkin verran hallinnollisia kuluja jatkossa.

Osa uudistuksista voidaan viedä käytäntöön jo ensi vuoden aikana. Liittovaltuustolla on kuitenkin vielä liuta sääntöjä ja toimintaohjeita päätettävänä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, kunnes Safan uudet säännöt – ja uusi organisaatio – astuvat virallisesti voimaan vuoden 2026 alusta lähtien.

Päätösvaltaa Safassa siirretään alemmaksi, ja Safan hallituksen rooli päättäjänä ja toimeenpanijana vahvistuu. Jatkossa vaalit käydään neljän vuoden välein. Safan valtuuston – nykyisen liittovaltuuston – strateginen rooli vahvistuu.

 


Toimikuntien ja työryhmien tilalle nimetään jatkossa eri aihepiirien ympärille järjestyvät teemaryhmät sekä palvelu- ja liiketoimintoja ohjaavat ohjausryhmät. Kukin teemaryhmä laajenee lisäksi teemaverkostoksi, joka voi organisoitua vapaammin.

 

Jo aiemmin päätetty uudistettu julkaisukonsepti viedään käytäntöön ensi vuoden aikana. Muutos näkyy kahden lehden, Arkkitehti-lehti ja Arkkitehtiuutiset, yhdistymisenä. Uudistunut ark.fi -verkkosivusto ja uutiskirje julkaistaan kesän jälkeen. Printtilehti alkaa ilmestyä uudessa muodossaan vuoden 2026 alusta alkaen. Ilmoitustulojen kasvattamiseksi kehitetään myös uusia kaupallisia konsepteja.

Uuden lehtikonseptin myötä Safan viestinnän ja lehden roolit kirkastuvat. safa.fi-verkkosivustolle kootaan liiton toimintaa, päätöksentekoa ja palveluja koskeva viestintä, kun taas Arkkitehti-lehden ja sen verkkosivun sisältö on journalistisin perustein valittua.

Paikallisosastojen lukumäärä (13) pysyy jatkossakin ennallaan, mutta osastot jakautuvat kolmeen suurempaan alueeseen. Kolme aluekoordinaattoria virittää yhteistyötä ja -hankkeita oman alueensa osastojen kesken. Toimintamallia on tarkoitus testata jo ensi syksynä.

Lue lisää liittovaltuustovaaleista.
Lue lisää muutoshankkeesta.

 

Hae sivustolta: