Leppävaaran keskustan suunnittelun kilpailuprosessi ylsi finaaliin Laatuinnovaatiokilpailussa
Leppävaaran keskustan suunnittelusta järjestetty suunnitteluvaraus- & ideakilpailuprosessi Leppävaaran keskustan suunnittelusta (Lepuski 2.0) valittiin seitsemän parhaan joukkoon Suomen Laatuyhdistyksen järjestämässä innovaatiokilpailussa. Voiton vei Elisa Oyj, joka oli kehittänyt huijauspuheluiden tunnistusjärjestelmän.
Vuodesta 2007 lähtien järjestettyyn Laatuinnovaatiokilpailuun kutsuttiin yrityksiä, järjestöjä sekä julkishallinnon organisaatioita, jotka ovat sujuvoittaneet asukkaiden tai asiakkaiden arkea tai kaupungin toimintaa. 109 ehdotuksen joukosta finaaliin päässeet innovaatiot jakautuivat neljään kategoriaan: vastuullisuus, julkishallinto, koulutus ja yritysinnovaatiot.
Julkishallinnon kategoriaan valittiin Espoon kaupungin (2022–2023) järjestämä kaksivaiheinen suunnitteluvaraus- ja ideakilpailuprosessi Leppävaaran keskustan suunnittelusta. Lepuski 2.0:ssa lomittui uudella tavalla yleisen arkkitehtuurikilpailun sekä investoreille ja rakennusliikkeille suunnatun suunnitteluvarausmenettelyn toimintatapoja.
Tuomariston arvion mukaan ’Finaaliin valitut työt edustavat rohkeaa ajattelua ja vaikuttavuutta, jotka tarjoavat konkreettisia ratkaisuja ajankohtaisiin haasteisiin’. Päätuomarina toimi Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja Antti Riivari.
Leppävaaran kilpailu osoitti, että Safan kilpailusääntöjen puitteissa voidaan kilpailun järjestäjien tarpeisiin räätälöidä monentyyppisiä ja onnistuneita kilpailuprosesseja.
Lepuski 2.0 -ideakilpailun tavoitteena oli löytää alueelle korkeatasoinen, alueen vetovoimaa lisäävä kokonaissuunnitelma, joka ohjaa alueen asemakaavoitusta, toteuttamista ja rakentamista 10–20 vuoden tähtäimellä.
Kilpailutehtävä oli haastava. Uutta rakentamista tuli esitää 100 000–150 000 neliökilometrin verran ja kilpailijoiden tuli tutkia myös junaradan ja Turuntien ajoväylän ylittäviä ratkaisuja yhdistämään Leppävaaran etelä- ja pohjoispuolta. Tämän takia myös toteuttajat haluttiin sitouttaa suunnitteluratkaisuihin.
Ideakilpailun ensimmäinen vaihe oli kaikille avoin, ja toiseen vaiheeseen tuomaristo valitsi viisi parhaaksi ja kehityskelpoisimmaksi arvioimaansa ehdotusta.
Ideakilpailun voitti Arco Architecture Company:n tekemä ehdotus Walk around. Sitä luonnehdittiin näkemykselliseksi työksi, joka tuo Leppävaaran pohjois- ja eteläpuolen vahvasti yhteen ja luo kokonaan uutta kaupunkia radan toiselle puolelle.
Ideakilpailun rinnalla kaupunki haki kilpailualueelle toteuttajia – rakennusliikkeitä ja investoreita – erillisellä suunnitteluvarauksen hakuprosessilla. Haku sulautui toisessa vaiheessa osaksi ideakilpailua siten, että toiseen vaiheeseen valittujen suunnittelijoiden tuli viimeistään siinä vaiheessa kiinnittää jokin toteuttajista työryhmäänsä.
Kilpailun tulos on tarkoitus huomioida suunnittelualuevarauksia myönnettäessä.
“Ideakilpailussa noudatettin Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kilpailusääntöjä. Leppävaaran kilpailu osoittikin, että Safan kilpailusääntöjen puitteissa voidaan kilpailun järjestäjien tarpeisiin räätälöidä monentyyppisiä ja onnistuneita kilpailuprosesseja”, Safan kilpailuasiantuntija Kirsti Rantanen sanoo.
Kilpailun järjestämisestä vastasi Espoon kaupungin projektijohtaja, arkkitehti Mika Rantala, ja kokeneena kilpailukonsulttina toimi arkkitehti Mervi Savolainen.
Lue lisää Safan arkkitehtuurikilpailupalveluista tästä linkistä.