Luo Arkkitehdit voitti Iin keskustan kilpailun

Yleisen kilpailun tarkoituksena oli kehittää Iin kunnan keskustan kokonaisuutta. Voittajaksi valittiin Luo Arkkitehtien ehdotus Nättetori.

Iin keskusta, 1. palkinto Nättetori, Luo Arkkitehdit

Iin kunta järjesti suppean yleisen ideakilpailun kyläkeskustan rannan alueen kehittämiseksi. Kilpailulla haettiin alueelle asuin- ja julkista rakentamista ja näiden avulla alueen tiivistämistä. Suunnitelmia käytetään kaavoituksen pohjana. 

Kilpailualue on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävä. Se sijoittuu Haminan alueen viereen, jonka kylämaisema on vanhoine rakennuksineen suojeltavaa ympäristöä. Kyläympäristö on sekä kunnalle että kuntalaisille tärkeä ja herkkä alue.

Arvostelupöytäkirjan mukaan Luo arkkitehtien voittajaehdotus huomioi paikan identiteetin, mutta kehittää aluetta ennakkoluulottomasti ja uudisrakentamisessa välittyy paikan henki ja vanhan rakennuskannan identiteetti. 

“Meillä on Iin näköinen voittaja. Ehdotus muodostaa rantaan eheän kokonaisuuden uudesta rakennuskannasta, asumisesta, palveluista sekä yhdessäolosta Iijoen näkymiä nauttien. Nättetorissa on tunnistettu iiläisen kylämaiseman ja meidän asukkaiden arvot, mutta samalla suunnitelma uskaltaa myös ennakkoluulottomasti uudistaa aluetta”, kertoo Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen lehdistötiedotteessa. 

Toisen palkinnon sai Oopeaa Office for pheripheral architecturen ehdotus Punahilkka ja kolmannen palkinnon Ilkka Svärdin ja Pia Sopasen työ Vonkamies. Ehdotukset Iin stamina, Sasu Alasentie ja Virran huomassa, Voodoo Associates Oy, lunastettiin. Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa.  

Kilpailu järjestettiin kunnan 650-vuotisjuhlan kunniaksi. 

Tutustu tekijätietoihin ja arvostelupöytäkirjaan kilpailukalenterissa.

Iin keskusta, 1. palkinto Nättetori, Luo Arkkitehdit
Iin keskusta, 1. palkinto Nättetori, Luo Arkkitehdit
Iin keskusta, 2. palkinto Punahilkka, Oopeaa Office for Pheripheral Architecture
Iin keskusta, 3. palkinto Vonkamies, Ilkka Svärd, Pia Sopanen

Hae sivustolta: