Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen hakuaika päättyy 9.9.

Hakukohteena voi olla myös koulutuksellinen tai muu kulttuuriperintötietoisuutta lisäävä hanke. Kulttuuriperintökohteet voivat olla rakennuksia tai rakennelmia, maisemia, miljöitä, arkeologisia kohteita, taidekokoelmia tai muita historiallisesti merkittäviä kokoelmia.
Palkittujen joukosta valitaan kuusi Grand Prix -voittajaa, jotka saavat kymmenentuhannen euron suuruisen pääpalkinnon. Tämänvuotiset Grand Prixit saivat konservointihankkeista Tallinnan lentosatama, Medellin roomalainen teatteri Espanjassa, Strawberry Hillin Twickenhamissa Britanniassa, Wielemans-Ceuppens -panimon harvinaislaatuisten laitteiden restaurointi Brysselissä. Taidetta ja kulttuuria itäisessa Saksassa edistävä yhdistys VKF, joka on onnistunut saamaan runsaasti nuoria mukaan toimintaansa, sai palkinnon omistautuneesta toiminnasta, samoin Akropoliin monumenttien suojelukomitea Ateenassa. SOS Azulejo -hanke Portugalissa palkattiin kasvatuksellisena ja tietoisuutta herättävänä hankkeena – arvokkaisiin seinälaattoihin kohdistuvien varastelujen ja tihutöiden vähentämisestä.
”Palkinnon hakemista kannattaa harkita jo merkittävää hanketta aloitettaessa. Konservointihankkeessa oleellista on, että palkintohakemuksessa on hyviä kuvia edeltävästä tilanteesta, työvaiheista ja lopputuloksesta. Myös kasvatukselliset hankkeet ja hakemukset omistautuneelle toiminnalle kannattaa dokumentoida hyvin ja varata hakemuksen teolle sekä aikaa että resursseja”, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen toteaa.
Palkinnon tarkoituksena on lisätä eurooppalaisten tietoisuutta kulttuuriperinnöstään, tuoda esiin hyviä malleja kulttuuriperinnön varjelemiseksi ja tukea korkeatasoista konservointiosaamista.
Valintakriteereitä ovat työn tai tutkimuksen laatu, taiteellinen, kulttuurinen ja yhteisöllinen arvo, esillepano, autenttisuus ja rehellisyys. Huomiota kiinnitetään myös mm. hankkeen kulttuuriseen kestävyyteen, esittelyyn, kasvatuksellisuuteen, rahoitukseen, hallintoon ja sosiaaliseen vastuullisuuteen. Hankkeet voivat olla pieniä tai isoja, paikallisia tai kansainvälisiä. Hakemuksen tulee olla joko englannin- tai ranskankielinen.http://www.europanostra.org/laureates-2013/Lisätietoa palkinnoistahttp://www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/europa-nostra/palkinnotHakuohjeet ja hakemuskaavakkeethttp://www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/europa-nostra/palkinnot/palkinnon-hakeminen http://www.europanostra.org/apply-for-an-award-2014Julkaistu 22.8.2013
Takaisin

Hae sivustolta: