Tänä vuonna palkintoa voi hakea perinteisten hakukohteiden lisäksi aineetonta kulttuuriperintöä koskevalle toiminnalle ja digitointihankkeille. Lisäksi palkintoa voi edelleen hakea kulttuuriperintökohteen konservointihankkeelle, merkittävälle tutkimushankkeelle sekä yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautuneelle toiminnalle. Hakukohteena voi olla myös koulutuksellinen tai muu kulttuuriperintötietoisuutta lisäävä hanke. Kulttuuriperintökohteet voivat olla aineettoman kulttuuriperinnön ohella rakennuksia tai rakennelmia, teollista kulttuuriperintöä, maisemia, puistoja, puutarhoja, arkeologisia kohteita, taideteoksia tai kokoelmia.
Palkittujen joukosta valitaan kuusi Grand Prix -voittajaa, jotka saavat 10 000 euron suuruisen pääpalkinnon. Lisäksi yksi palkituista valitaan nettiäänestyksen avulla yleisön suosikiksi.
”Palkinto-ohjelma on erinomainen tilaisuus tuoda esiin suomalaista konservointiosaamista, tutkimusta, kulttuuriperintöhankkeita ja kulttuuriperintötyölle omistautuneita henkilöitä. Olemme menestyneet kisassa vuosien mittaa hyvin, mikä osoittaa, että myös puurakennusten ja modernististen rakennusten konservointihankkeilla on hyvät mahdollisuudet tulla palkituksi. Hankkeen ja hakemuksen laatu ratkaisevat”, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen kertoo.
Palkinnon tarkoituksena on mm lisätä eurooppalaisten tietoisuutta kulttuuriperinnöstään, tuoda esiin hyviä malleja kulttuuriperinnön varjelemiseksi ja tukea korkeatasoista konservointiosaamista.
Aineeton kulttuuriperintö voi olla käytäntöjä, esityksiä, ilmaisuja, tietoa ja taitoja, jotka yhteisöt, ryhmät ja – joissakin tapauksissa – yksilöt tunnistavat osaksi kulttuuriperintöään.
Lisätietoa palkinnoista on netissä osoitteessa http://www.europanostra.fi ja http://www.europanostra.org.Julkaistu 1.8.2014
Takaisin