Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto 2024 Tammelan Stadionille

Sotareportteri Antti Kuronen on valinnut tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Tampereen keskustassa sijaitsevan Tammelan Stadionin. Kurosen mukaan JKMM Arkkitehtien suunnittelema kortteli, joka sisältää jalkapallostadionin, asuin- ja liiketiloja, tuo rohkeasti uutta ajattelua kaupunkisuunnitteluun ja kaupunkikulttuuriin. Palkinnon myöntää 11. kertaa Suomen Arkkitehtiliitto.

Kuva: Tuomas Uusheimo

Palkinnon saajan valinnut Antti Kuronen vaikuttui siitä, miten Tammelan Stadion on sovitettu suhteellisen pienelle tontille, keskelle keskustan asuinkortteleita, ikään kuin piiloon muulta maailmalta.

”Stadionia ei ole rakennettu monumentiksi, jota ulkopuolisten tulisi ihailla. Se on päinvastoin rakennettu salaiseksi jalkapallopyhätöksi, joka avautuu vasta kun astuu kadulta sisään. Tietämätön ohikulkija voisi ohittaa paikan tajuamatta, että vieressä on tilava jalkapallostadion. Tammelan Stadion tuo ihan uudenlaista ajattelua kaupunkisuunnitteluun”, Kuronen kertoo perusteluissaan.

”Hyvää on myös se, että korttelia ei ole pyhitetty pelkästään jalkapallolle, vaan siitä hyötyvät muutkin. Myös ekologisuus on otettu huomioon siinä, että stadionille pääsee helposti julkisella liikenteellä.”

Kuronen asetti valintansa lähtökohdaksi arkkitehtuurin roolin rauhanomaisen yhteiselon edistäjänä.

”Loppujen lopuksi, kaikki näkemäni viisi kohdetta edistävät mielestäni rauhaa. Kaikkien ryhmien huomioon ottaminen ja ekologisuus ovat rauhanomaisen yhteiskunnan peruspilareita. Suomi voi olla ylpeä nykyarkkitehtuuristaan. Valinta oli vaikea tehdä, koska kaikki kohteet edustavat huippusuunnittelua.”

 

Kuva: Tuomas Uusheimo

Stadionin katokset tuovat hymyä kaupunkiin

Tampereen kaupungin rakennuttama, tänä keväänä valmistunut Tammelan Stadion on Suomen ensimmäinen kaupungin keskustassa sijaitseva suuren kokoluokan jalkapallostadion. Stadionilla on noin 8000 katsomopaikkaa ja konserteissa tilaa on jopa 15 000 hengelle. Hybridikortteli muodostuu jalkapallokentästä, katetusta katsomosta ja stadionin ympärille rakennetusta asuinkorttelista.

“On ollut ilo saada olla mukana rakentamassa kestävää kaupunkia ja tuomassa urheilu ja kulttuuri luontevaksi osaksi sen ihmisten elämää. Olemme halunneet lahjoittaa tätä iloa myös julkiseen tilaan stadionin hymyyn kaartuvien katosten välityksellä”, Samuli Miettinen, hankkeen pääsuunnittelija ja JKMM Arkkitehtien perustajaosakas sanoo.

”Kaupungin kehittämisen keinona useita rakennustyyppejä ja erilaisia toimintoja sisältävä tiivis hybridirakentaminen on vaatinut kaikilta rohkeutta ja pitkäjänteisyyttä. Uskon sen kuitenkin luovan hyvinvointia ja osoittautuvan ajan myötä erittäin kannattavaksi investoinniksi. Ennakkoluulottomien ideoiden toteuttaminen on onnistunut osapuolten poikkeuksellisen hyvän yhteistyön ansiosta.”

Stadionin suunnittelusta vastasivat JKMM Arkkitehtien Samuli Miettinen (pääsuunnittelija), Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela ja Juha Mäki-Jyllilä sekä projektiarkkitehdit Alli Bur, Harri Koski ja Kristian Forsberg.

Ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2024 saajaksi oli Tammelan Stadionin lisäksi Hyytiälän metsäasema Juupajoella, Lamminrahkan koulukeskus Kangasalla, opistorakennus Lastu Järvenpäässä ja Tapiolan kirkon peruskorjaus.

 

Kuva: Tuomas Uusheimo

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto ja esiraati

Finalistikohteet valinneeseen esiraatiin kuuluivat tänä vuonna professori Jenni Reuter (raadin puheenjohtaja), arkkitehdit Harri Hautajärvi ja Kirsi Korhonen sekä professori Matti Sanaksenaho. Esiraadin sihteerinä toimi arkkitehti Paula Huotelin.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Safan hallitus nimeää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraadin jäsenet. Esiraati valitsee palkinnon finalistikohteet, joiden joukosta vuosittain valittava tuomari valitsee palkinnon voittajan.

Tutustu kohteisiin osoitteessa arkkitehtuurinfinlandia.fi

Hae sivustolta: