Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt Arkkitehtuurin ansiomerkin filosofian tohtori Timo Tuomelle. Tuomi toimi Suomen rakennustaiteen museossa (nyk. Arkkitehtuurimuseo) vuodesta 1994 tutkimuspäällikkönä ja 2008 lähtien yliopistolla taidehistorian dosenttina. Hän siirtyi Espoon kaupunginmuseon johtajaksi 2009 ja eläköityi sieltä 2017.
Tuomi on kirjoittanut lukuisista arkkitehdeista, kuten muun muassa Eero Saarisesta ja Hilding Ekelundista. Hän on julkaissut kirjana kertomuksen omasta kävelyretkestään Jalan halki Ranskan ja kaksoiselämäkerran Eliel ja Eero Saarinen. Tuomi on myös toimittanut ja kirjoittanut useita ympäristöä käsitteleviä teoksia, esimerkiksi Puutarhakaupungin vaiheita ja arkkitehtuuriopas ja Elämää ja arkkitehtuuria, Tapiola.
Työskenneltyään sekä Rakennustaiteen museossa että Espoon kaupunginmuseossa Tuomi on pystynyt iloisella myönteisyydellään vaikuttamaan osaajien ja yleisön asenteeseen arkkitehtuuriin ja ennen muuta sen jo rakennettuun osaan. Hänen avullaan ovat suunnittelijat ja päättäjät oppineet arvostamaan valmista ympäristöä ja ymmärtämään menneen historian merkityksellisyyden nykyisyydelle ja tulevaisuudelle. Tuomi on kiitettävästi esitellyt myös toteutumattomiksi jääneitä suunnitelmia ja kunnioittanut piirretyn grafiikan korkeaa laatua.
– Koska kaikki ovat rakennetun ympäristön käyttäjiä, on etuoikeus työskennellä laajimman mahdollisen yleisön hyväksi. Jos vielä uskoo, että tiedon lisääntyminen vaikuttaa jopa työmatkan näkymän rikkaampaan kokemiseen, kannattaa arkkitehtuurista puhua ja kirjoittaa. Tämä pätee historioitsijoihin, virkamiehiin ja keneen tahansa, joilla on onni työskennellä aiheen parissa. Siksi ymmärrän mielelläni Suomen Arkkitehtiliiton jakavan näkemykseni ansiomerkin myöntämisen kautta, Timo Tuomi sanoo.
Ansiomerkki on tarkoitettu tunnustukseksi arkkitehdille tai henkilölle, joka on ansiokkaalla tavalla edistänyt rakennustaiteen tavoitteita paikallisella, kansallisella tai kansainvälisellä tasolla. Palkittava toiminta on liittynyt arkkitehdin ammatilliseen tai yleiseen kulttuurityöhön. Kyseessä voi olla myös yksittäinen esimerkillinen arkkitehtuuriteko.