Arkkitehtuuria ja muotoilua juhlitaan 3.–6. helmikuuta ympäri maan

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmassa on lähes kolmekymmentä tapahtumaa eri puolilla Suomea ja verkossa. Päivien järjestelyssä on mukana valtava joukko alojen toimijoita, ja tapahtumat järjestetään turvallisesti vallitsevat rajoitukset huomioiden.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien juhlinta alkaa näkyä heti helmikuun alussa, kun kuvahaaste ja virtuaaliliputus valtaavat sosiaalisen median. Myös kouluissa arkkitehtuuria ja muotoilua juhlitaan koko viikko. Helmikuun 3.–6. päivä järjestettävät tapahtumat toivottavat tervetulleiksi kaiken ikäiset arkkitehtuurista, muotoilusta ja kestävästä tulevaisuudesta kiinnostuneet eri puolilla Suomea.

Monipuolinen ohjelma on laajan yhteistyön tulosta

Vuoden 2022 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät kiinnittävät huomion siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. ’Kestokulttuuri’-teema korostaa hyvän suunnittelun merkitystä taistelussa kertakäyttökulttuuria vastaan.

Ensimmäistä kertaa arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioiden yhdessä järjestämien tapahtumapäivien ohjelmaan ilmoittautui yli kolmekymmentä erilaisille yleisöille suunnattua tapahtumaa. Koronatilanteen aiheuttamista peruutuksista tai muutoksista huolimatta tapahtumatarjonnan runsaus ja alojen toimijoiden aktiivisuus yllätti järjestäjät iloisesti. Tapahtumajärjestäjien kommenttien perusteella kestokulttuuri-teemaa pidetään tärkeänä ja sen esiin nostamiseen halutaan osallistua.

Päätapahtuma haastaa pohtimaan kestokulttuuria

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuma järjestetään 4. helmikuuta Helsingin kaupungintalolta striimattuna. Tapahtumassa kuullaan värikäs keskustelu, jossa hiilineutraalin kiertotalouden asiantuntijayritys Ethica, vastuullista kuluttamista ajava kansalaisjärjestö Eetti ja ilmastohätätilaa vastaan taisteleva Elokapina-liike haastavat arkkitehdin, maisema-arkkitehdin ja sisustusarkkitehdin pohtimaan kestokulttuurin ja kiertotalouden yhtäläisyyksiä ja eroja, kuluttajan asemaa ja kestävän suunnittelun normeja.

Haasteen ottavat vastaan ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakaste, maisema-arkkitehti ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Elisa Lähde ja sisustusarkkitehti ja sisustusarkkitehtitoimisto Fyran kestävän kehityksen koordinaattori Sisko Anttalainen. Kestokulttuuri-tapahtuman yhteydessä julkistetaan Sisustusarkkitehdit SIO:n valitsema Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto 2022.

Tapahtumastriimaus on katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Tapahtumia neljänä päivänä eri puolilla maata

Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta päivänsankarin tuotantoon pääsee tutustumaan muun muassa Helsingissä, Jyväskylässä, Paimiossa, Lahdessa, Kouvolassa – ja jopa maan nykyisten rajojen ulkopuolella Viipurissa. Jyväskylässä Säynätsalon kunnantalolla kuullaan luento Aallon arkkitehtuurista Unescon maailmanperintökohteiden aieluettelossa, kun taas lapset bongaavat kestävää arkkitehtuuria kunnantalon löytöretkityöpajoissa ja Keski-Suomen museossa tehdään omia leimasimia Alvar, Aino ja Elissa Aallon tekstiilien innoittamina.

Lahdessa tehdään kestävän arkkitehtuurin kiertokävely, joka vie muun muassa Eliel Saarisen arkkitehtuuriin, ja tutustutaan kaupunkimuotoiluun näyttelyssä, joka valottaa myös lasten ja nuorten osallistumista yhteissuunnitteluun. Tampereella pääroolissa ovat Raili ja Reima Pietilän tuotanto sekä pohdinta kierrätettyjen rakennusosien hyödynnettävyydestä nykyarkkitehtuurissa. Kiristyneen koronatilanteen vuoksi Tampereen tapahtumat on siirretty verkkoon.

Pääkaupunkiseudulla Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmasta itselleen voi poimia esimerkiksi tutustumisen Aarno Ruusuvuoren betonibrutalismiin Tapiolassa, vierailun keraamikko-taidekäsityöläinen Eva Spoofin studiossa Kalliossa ja graafinen suunnittelija Pekka Martinin elämäntyönäyttelyn Roihuvuoren seniorikeskuksessa, jossa taiteilija itsekin asuu. Muotoiluoppimisesta kiinnostuneet kohtaavat Itäkeskuksessa iltateellä ja tutustuvat uuteen oppiaineistopakettiin.

Mistä päin Suomea hyvänsä voi osallistua lukuisiin verkkotapahtumiin, esimerkiksi tutustua opastetulla kierroksella Arkkitehtuurimuseossa esillä olevaan New Standards -näyttelyyn, kuulla rakennusalan jätteen minimoimiseen tähtäävistä menetelmistä ja keskustella sosiaalisesti kestävistä suunnitteluratkaisuista. Tapahtumia järjestävät niin valtakunnalliset organisaatiot kuin yksittäiset toimijat.

Koko Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelma löytyy tästä linkistä.

Keinot vaikuttaa omaan rakennettuun ympäristöön opitaan jo koulussa

Yksi Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätavoitteista on lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstään. Instagram-valokuvahaaste inspiroi koululaisia kiinnittämään huomiota kauniisiin esineisiin ja tiloihin ja pohtimaan niiden kestävyyttä vielä vuosienkin päästä. Tunnisteilla #munkoulussa ja #kestokulttuuri jaetuista kuvista valitsee kiinnostavimmat arkkitehtuurivalokuvaaja Kristo Vedenoja, joka tunnetaan maailmanlaajuista huomiota saaneesta Instagram-tilistään Helsinki Facades.

Koulujen osallistumista päivien juhlintaan tukevat myös erilaiset tehtävä- ja materiaalipaketit, jotka ohjaavat tutkimaan kestävää arkkitehtuuria ja muotoilua ja tarjoavat opettajille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen perusteita. Opettajat voivat myös esimerkiksi tehdä yhdessä oppilaiden kanssa löytöretken kestävään ympäristöön Alvar Aallon tuotannon innoittamana.

Lisätietoa kouluille suunnatusta ohjelmasta löytyy tästä linkistä.

3. helmikuuta arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi

Kaikenikäisille suunnattu sosiaalisen median valokuvahaaste #kestokulttuuri julkistetaan maanantaina 31. tammikuuta, ja se jatkuu 6. helmikuuta saakka. Haasteeseen osallistuvat kuvat kootaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien Instagram-tilille @arkmuoto.

Myös virtuaaliliputus näkyy sosiaalisessa mediassa koko viikon ajan ja muistuttaa siitä, että arkkitehtuuri ja muotoilu ansaitsevat oman liputuspäivänsä. Virtuaaliliputus löytyy 31.1. alkaen Facebookissa ”Liputan arkkitehtuurille ja muotoilulle” -profiilikuvakehyksenä.

Vuosi sitten sisäministeriölle tehtyä liputuspäiväesitystä tukemaan kaikki halukkaat voivat 3. helmikuuta nostaa lipun salkoon Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivän kunniaksi.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Ornamo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustietosäätiö, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Sisustusarkkitehdit SIO sekä joukko muita yhdistyksiä ja paikallisia toimijoita.

arkmuoto.fi
#arkmuoto #kestokulttuuri

Hae sivustolta: