Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt vuoden 2019 Wuorio-palkinnon Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta valmistuneelle Meri Wiikinkoskelle Arkkitehtipäivillä Helsingissä 17.5. Palkinto myönnettiin diplomityöstä Valoateljee – galleriarakennus Albert Edelfeltin ateljeemuseolle.
Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle.
– Diplomityössä kuvastuu useita arkkitehdintyön keskeisiä ominaisuuksia: tehtävän ja paikan ymmärtäminen, innostunut ja luova lähestymistapa sekä yksityiskohtiin ulottuva kokonaisnäkemys. Näyttelyrakennuksen ulkoinen hahmo on luontevalla tavalla vaatimaton, mutta kuitenkin arvoituksellinen, odotuksia virittävä ja persoonallinen, palkinnon saajan valinnut taiteilijaprofessori Juha Ilonen perustelee valintaa.
– Sisätilan taiteellisesti iskevä, pakahduttava tilallinen ja symbolinen oivallus kunnioittaa historiallisen kohteensa sisintä, Albert Edelfeltin muistoa ja taiteilijuutta. Esitystapa on sisältönsä mukaisesti hallittu, selkeä ja nautittava kokonaisuus.
Meri Wiikinkosken työn valvojana toimi professori Pekka Heikkinen ja ohjaajana professori Pirjo Sanaksenaho.
Ateljeemuseon uudisrakennus ammentaa voimansa paikan historiasta
Diplomityössä suunnittelun suurin haaste oli löytää oikea suhde uuden gallerian ja vanhan ateljeen välille.
– Kun saavuin tontille ensimmäisen kerran ymmärsin, ettei Albert Edelfeltin ateljeemuseolla voi tarkoittaa vain vanhaa ateljeerakennusta itseään. Ateljeekokonaisuus on merkinnyt taiteilijalle niin paljon muutakin: Luontoa, näkymiä, valo-olosuhteita ja rauhaa. Ateljeen sijaan aloin käsitellä koko tonttia ateljeemuseona ja sen uutta galleriarakennusta ikään kuin yhtenä museon huoneista. Lähtökohtani oli, että uudisrakennuksen on saatava voimansa paikan historiasta, mutta samalla lunastettava paikkansa kulttuurirakennuksena nykyarkkitehtuurin kentällä, Meri Wiikinkoski kertoo.
Tampereen yliopiston arkkitehtuurin laitokselta valmistuneiden joukosta parhaaksi valikoitui Diana-Luiza Rimniceaunun diplomityö A moment of presence – Narratives of real and imagined – monipolvinen ja tilallisesti rikas kokonaisuus historialliseen miljööseen. Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan parhaaksi nousi Kristiina Kuusiluoman massiivisen savirakentamisen mahdollisuuksia ja haasteita Suomen oloissa kartoittanut diplomityö Maasta arkkitehtuuria – Päivölän koerakentamishanke massiivisavesta.
Myös kahdessa muussa yhdeksän parhaan joukkoon valitussa diplomityössä – Heljä Koskimäen ”Hirsirakenteinen Merikeskus Oulun Toppilaan” ja Juuso Horellin ”Kokeellisen hirsitalon suunnittelu ja rakentaminen vuoden 2012 rakennus- ja energiamääräyksillä” – tutkittiin ansiokkaasti massiivirakentamista, hirsirakenteen käyttöä pienessä ja suuressa mittakaavassa.