TOIVOA PUUSTA -KESKUSTELUSARJA / XL – METSÄ / BIOS-TUTKIMUSYKSIKKÖ

14 lokakuun, 2021
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki

Tervetuloa keskustelemaan puusta XL-mittakaavassa!

Toivoa puusta -keskustelusarjassa kaikki osallistujat pääsevät ääneen. Ensimmäinen keskusteluista käydään BIOS-tutkimusyksikön edustajan Antti Majavan johdolla. Luvassa reilua, aktiivista ja avointa keskustelua!

Antti Majava

Antti Majava (KuM, tohtorikandidaatti) on työskentelyssään tuonut pitkäjänteisesti yhteen tieteen, taiteen ja muiden alojen osaajia ja näkökulmia. Hän on Mustarinda-seuran perustajajäsen ja sen kautta luonut alustan materiaaliset reunaehdot huomioivien taiteellisten ja arkisten käytäntöjen kokeilulle ja vakiinnuttamiselle. Sosioekologisia menetelmiä hyödyntävässä väitöskirjatyössään hän tutkii luonnon, yhteiskunnan ja tieteen vaikutusta taideilmiöiden kehittymisessä ja vastaavasti taiteen roolia sosioekologisissa ja tieteellisissä murroksissa. Tutkimusyksikössä hän on käsitellyt erityisesti metsiä ja biotaloutta sekä kehittänyt yhteistyömuotoja median ja taiteen edustajien kanssa. Antin tekstejä on julkaistu niin tieteellisissä kuin populaarijulkaisuissakin, ja kirjoittamisen rinnalla hän jatkaa myös visuaalista taiteellista työskentelyä.

BIOS-tutkimusyksikkö

BIOS-tutkimusyksikkö ennakoi yhteiskuntaa syvästi koskettavia sosio-ekologisia muutoksia monitieteisesti, yhteisen pöydän ääressä. Tutkimuksen lisäksi tutkimusyksikkö varaa paljon aikaa tiedon ymmärrettäväksi tekemiseen. BIOS on vakiinnuttanut asemansa tahona, joka kantaa tutkittua tietoa ja näkemyksiä sosioekologisista kehityspoluista kvartaalien ja vaalikausien yli. BIOS perustettiin vuonna 2015. Tällä hetkellä toiminnan rahoittaa Koneen Säätiö ja Suomen Akatemian alaisuudessa toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (WISE-konsortio 2018–2023). Yksikön kaikki kahdeksan tutkijaa ovat vuosien ajan luoneet työkaluja poikkitieteelliseen ja -taiteelliseen yhteistyöhön ja vieneet ympäristötietoa yhteiskunnan eri alueiden käyttöön. Suomalaisen tiedeyhteisön lisäksi tutkimusyksikkö tekee tutkimusyhteistyötä kansainvälisten tutkimuslaitosten kanssa. BIOS:lla on tiiviit suhteet mm. Stanfordin yliopistoon Yhdysvalloissa (erityisesti professorit Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly sekä Consensus for Action -tutkimusryhmä) sekä Frankfurtissa toimivaan Biodiversiteetin ja ilmastotutkimuksen keskukseen.

Toivoa puusta -keskustelusarja

Toivoa puusta -keskustelusarja on You Tell Me -kollektiivin kuratoima sekä Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhdessä järjestämä sarja intiimejä keskusteluja, jotka syventyvät Toivoa puusta -näyttelyn teemoihin eri mittakaavoissa. Keskustelusarjassa pohditaan yhdessä, miten puun käyttö istuu aikamme yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa – ei vain rakennusmateriaalina, vaan myös osana luontoa ja muiden lajien elinympäristöä, osana teollisuutta ja asuntotuotannon kysymyksiä, osana kaupunkikuvaa ja arjen estetiikkaa. Sarja pyrkii tuomaan esiin olemassa olevia ekologisen siirtymän visioita ja ratkaisukeskeisiä malleja tulevaisuudesta. Aikamme päällekkäiset ympäristökriisit vaativat valtavaa muutosta yhteiskunnan kaikilla tasoilla – muutosta tarvitaan jokaisessa mittakaavassa XL:stä XS:ään.

Arkkitehtuurimuseon päänäyttely Toivoa puusta käsittelee puuarkkitehtuuria siihen liittyvän toivon näkökulmasta. Näyttely on esillä Arkkitehtuurimuseossa 10.9.2021–10.4.2022.

Syksy 2021

Torstai 14.10.2021 klo 17–19
Toivoa puusta –keskustelusarja / XL – Metsä
BIOS-tutkimusyksikkö

Thursday 11.11.2021 at 5–7 pm
Hope from Wood Discussion Series / L – Building
Kjellander Sjöberg 

Torstai 9.12.2021 klo 17–19
Toivoa puusta –keskustelusarja / M – Laajennus
Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli 

Ilmoittautuminen

Toivoa puusta -keskustelusarjan keskusteluihin on ennakkoilmoittautuminen. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu keskusteluun viimeistään keskiviikkona 13.10.2021 tästä linkistä

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle. Toivomme myös, että voit olla mukana koko keskustelun ajan.

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus

Keskustelusarja on suomenkielinen ja maksuton. Tapahtumassa ei ole tulkkausta tai live-tekstityksiä. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä

Arkkitehtuurimuseo seuraa ja noudattaa kokoontumisten osalta ajankohtaisia viranomaisohjeistuksia. Lisätietoja terveysturvallisesta museovierailusta löydät tästä linkistä

Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet. Lisätietoja löydät tästä linkistä

Lisätietoja

Jemina Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi

Tämä kuukausi

Hae sivustolta: