VAPAA-kollektiivin installaatio nousi festivaalisuosikiksi Espanjassa – hyönteishotellit herättivät keskustelua lajikadosta
VAPAA-kollektiivin 39 186 Vacant rooms -installaatio nousi yhdeksi Espanjassa pidetyn arkkitehtuurifestivaalin kohokohdaksi. Yli 270 hyönteishotellista koostuva teos visualisoi luonnon ja ihmisten välistä yhteiseloa ja lahjoitettiin festivaalin jälkeen paikallisille ihmisille.
Teksti: Anni Varis
VAPAA-kollektiivin installaatio 39186 Vacant rooms oli esillä arkkitehtuurin ja muotoilun Concéntrico-festivaalilla Logroñon kaupungissa Espanjassa syyskuussa. Hyönteishotelleista koostuva installaatio on kannanotto lajien välisen yhteiselon puolesta ja se toteutettiin yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin kanssa.
VAPAA-kollektiivin muodostavat arkkitehdit Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski.
Meri Wiikinkoski: ”Kollektiivimme työssä pyrimme lähestymään ilmaston ja biodiversiteetin kaksoiskriisiä eri näkökulmista ja hahmottamaan, miten ne liittyvät rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön. 39186 Vacant Rooms -installaation lähtökohdaksi otimme maapalloa koettelevan massiivisen sukupuuttoaallon: 1970-luvun jälkeen peräti 68 prosenttia selkärankaisista on kadonnut.
Yhtenä merkittävimmistä tekijöistä käsillä olevaan lajikatoon voidaan pitää muutosta maankäytön tavoissa. Tämä on asia, johon arkkitehdit voivat työssään vaikuttaa. Kokemuksellinen installaatio herättää kysymään, miten voimme elää harmoniassa muiden lajien kanssa.
Hyönteishotellien materiaalina käytettiin La Riojan alueelta kerättyä ruokoa ja puuta, jotka muotoiltiin hyönteistutkijan suositusten mukaisesti. Kuva: VAPAA-kollektiivi
Yksi installaation suunnittelua ohjannut tekijä oli ajatus siitä, että teos ei saa tuottaa jätettä. Halusimme, että arkkitehtuurifestivaalin päätyttyä installaatio toisi lisäarvoa myös paikallisten ihmisten ja muiden eliöiden elämään. Keskusteluissamme espanjalaisen hyönteistutkija Jordi Boschinkanssa kävi ilmi, että hyönteishotellit ovat suosittuja Espanjassakin. Päätimme suunnitella hyönteisille modulaarisen asuininstallaation, joka voitaisiin festivaalin jälkeen lahjoittaa osina eteenpäin.
Puisista hyönteishotelleista koottu 39186 Vacant Rooms visualisoi luonnon ja ihmisten välistä yhteiseloa. Nauhamaisen ja rakenteeltaan verkkomaisen teoksen toinen puoli verhoiltiin peileillä, jotka heijastavat ympäröivää kaupunkitilaa. Installaation toisella puolella hyönteishotellit taas symboloivat luontoa, mutta samalla niiden yhteisö on kuin oma kaupunkinsa. Kokonaisuus häivyttää keinotekoista rajapintaa ihmisen ja luonnon välillä.
Halusimme, että arkkitehtuurifestivaalin päätyttyä installaatio toisi lisäarvoa myös paikallisten ihmisten ja muiden eliöiden elämään.
Pandemian takia emme päässeet tutustumaan Lorgronõn kaupunkiin etukäteen, joten valitsimme tontin festivaalijohtajan avustuksella. Häneltä saimme kuvamateriaalia ja muuta tietoa, mikä lisäksi vietimme tuntikausia Google Maps -palvelussa etsien sopivaa pihaa. Mikään määrä kuvia ja nettisurffailua ei kuitenkaan vastaa todellista vierailua tontilla, joten loimme konseptista sellaisen, että installaatio sopisi erilaisiin paikkoihin ja skaalautuisi tarpeen mukaan.
Olimme varautuneita siihen, että mitä tahansa voisi tapahtua viime metreille asti, mutta installaation kokoaminen oli mennyt täsmälleen suunnitelmien mukaan. Kun näimme teoksen ensimmäistä kertaa koottuna, se oli jopa hienommin rakennettu kuin mitä olisimme voineet toivoa.
Lähemmän tarkastelun myötä kävijä voi nähdä itsensä osana installaatioon heijastuvaa kaupunkitilaa. Kuva: Javier Anton
Suunniteltaessa itselle vieraaseen ympäristöön ja kulttuuriin on tärkeää kuunnella paikallisia tekijöitä herkällä korvalla. Saimme esimerkiksi tietää, kuinka soveltaa paikallisia puusepäntaitoja. Hyönteishotellien materiaalina käytettiin La Riojan alueelta kerättyä ruokoa ja puuta, jotka muotoiltiin hyönteistutkijan suositusten mukaisesti.
Installaatio oli festivaalin aikana erittäin suosittu ja keräsi paikalle runsaasti vierailijoita keskustelemaan teoksen teemasta. Kansainvälinen arkkitehtuurimedia nosti installaation festivaalin kohokohtiin ja kestävyysteema oli myös keskiössä, kun festivaalista uutisoitiin yleisesti. Ekologisen kestävyyden huomioiminen arkkitehtuurissa on valtavirtaistumassa.
Festivaalin päättymisen jälkeen kävijöillä oli mahdollisuus käydä adoptoimassa oma hyönteishotellimoduuli. Hotelleja oli noin 270 kappaletta ja lopulta kaikki löysivät uuden kodin alle tunnissa. Oli liikuttavaa nähdä, että ihmiset haluavat olla osana muutosta ja toimia sen puolesta omassa arjessaan.
Installaatio herätti paljon keskustelua biodiversiteettikriisistä festivaalin aikana, mutta toivomme, että hyönteishotellit toimivat keskustelunavaajina myös myöhemmin, kun ne löytävät paikkansa paikallisten puutarhoissa ja parvekkeilla.”
VAPAA-kollektiivi pyrkii edistämään keskustelua ilmasto- murroksesta arkkitehtuurin ja koko rakentamisen kentällä. Parhaillaan kollektiivi kuratoi moniäänistä julkaisua, jossa kirjoittajat peilaavat erilaisia näkökulmia arkkitehtina toimimiseen ilmastokriisin aikana.
Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 8/21.