Wuorio-palkittu Matti Wäre suunnitteli diplomityökseen sisällissotamuseon: “Tilat voivat aiheuttaa kokijassa voimakkaitakin reaktioita”
Palkitussa suunnitelmassaan Wäre eläytyy sisällissodan tulkitsemiseen arkkitehtuurin keinoin. Suomen historian traagista vaihetta esittelevän museon suunnittelu ei ollut helppoa.
Teksti: Anni Varis
Matti Wäre: ”Kiinnostuin aiheesta vuonna 2018, kun sisällissodasta tuli kuluneeksi sata vuotta. Aloin pohtia, onko Suomessa yksinomaan sisällissotaan keskittyvää museota. Sellaista ei ole, mikä tuntui ällistyttävältä. Aihetta tutkiessani löysin Suomen sisällissotamuseoyhdistyksen, jonka yhtenä tavoitteena on perustaa sisällissodasta kertova museo Vilppulaan.
Tapasin yhdistyksen puheenjohtaja Marcus Hackmanin ja hän innostui yhteistyöstä. Yhdistyksen laatimien selvitysten mukaan museon rakentaminen ei onnistu ilman merkittävää ulkopuolista rahoittajaa, joten hanke on ollut jäissä. Museota käsittelevä diplomityö voisi toimia hyvänä keskustelunavaajana.
Suunnittelijalle aihe tuntui todella kiinnostavalta. Sisällissota on merkittävä osa Suomen historiaa, mutta toisaalta sen ajan tapahtumiin liittyy paljon puhumattomuutta. Uusi museo olisi viesti aiheen käsittelyn ja muistamisen puolesta. Mielestäni traumaattisten historian vaiheiden käsittely kuuluu sivistysyhteiskunnan tehtäviin.
Prosessi lähti liikkeelle taustatutkimuksesta ja aiheeseen eläytymisestä, jolloin erilaisia tila-ajatuksia alkoi väistämättä syntyä. Aihepiiri oli hyvin raskas, joten historiallisesta kontekstista oli välillä irrottauduttava ja keskityttävä yksinomaan tilasuunnitteluun. Sain valtavasti tukea ja kannustusta ohjaajiltani Tommy Lindgreniltä ja Paul Thynelliltä.
Suurin haaste oli aiheen käsittely itsessään. Alusta asti oli selvää, että Suomen historian traagisinta vaihetta esittelevän museon suunnittelu ei olisi helppoa. Työkaverini ehdotti, että otan yhteyttä taidemaalari Heikki Marilaan, joka on tehnyt sisällissota-aiheisen maalauskokoelman.
Keskustelu Marilan kanssa vapautti suunnittelua ja rentoutti aiheen tulkintaa. Uskaltauduin tekemään sisätiloista ilmaisuvoimaisempia. Subjektiivista ilmaisua ei pidä pelätä, vaan kiinnostavaa on nimenomaan se, miten tekijä kohtaa aihepiirin. Palautteessa sain kiitosta rohkeudesta, kun en tyytynyt suunnittelemaan yleisluonteisia näyttelytiloja, vaan eläydyin sisällissodan tulkitsemiseen arkkitehtuurin keinoin.
Arkkitehtuuri tarjoaa ainutlaatuisen tavan käsitellä vaikeitakin aiheita tilakokemusten avulla.
Arkkitehtuuri tarjoaa ainutlaatuisen tavan käsitellä vaikeitakin aiheita tilakokemusten avulla. Yleensä arkkitehtuurissa pyritään harmoniaan ja miellyttävyyteen, mutta traumaattisia historia-aiheita käsittelevässä arkkitehtuurissa voi olla perusteltua poiketa näistä lähtökohdista. Kovat pinnat, kaltevat lattiat ja kapeat tilat voivat aiheuttaa tilan kokijassa voimakkaitakin reaktioita.
Valmistuneessa suunnitelmassa olen itse tyytyväisin ulkohahmon ja sisätilojen järjestelyn suhteeseen. Aihe oli raskas, mutta sain siltä paljon. Prosessi opetti armollisuutta itseä kohtaan.”
Matti Wäre työskentelee Arkkitehtitoimisto K2S:ssä ja osallistuu töidensä ohella arkkitehtuurikilpailuihin.
Valmista tuli -palstalla arkkitehdit kertovat valmistuneista projekteistaan.
Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 4/2021.
Lue juttu näköislehdestä.