Uusia tuulia Safan toiminnassa – Muutoshanke etenee
Safan muutoshanke on loppusuoralla, ja uudistuksia aletaan viedä käytäntöön ensi vuonna. Näkyvimpiä uudistuksia ovat lehtien yhdistyminen, paikallisosastojen tiivistyvä yhteistyö sekä teemaverkostot.
Teksti: Päivi Virtanen
Safan liittovaltuuston vuonna 2022 käynnistämä muutoshanke alkaa olla loppusuoralla. Uudistuksia aletaan viedä käytäntöön ensi vuoden aikana.
Muutoshankkeessa liittoa on tarkasteltu eri näkökulmista: miten Safa voisi olla entistä vaikuttavampi ja näkyvämpi? Miten liiton taloutta voitaisiin vahvistaa ja jäsenten osallisuutta parantaa? Muutoshankkeen pohjana olivat liittovaltuustoaloitteet sekä kyselyt jäsenille, luottamushenkilöille, lehtien lukijoille ja sidosryhmille.
Työtä on ohjannut liiton luottamushenkilöistä koottu muutosryhmä.
13. joulukuuta pidettävässä liittovaltuuston kokouksessa, joka on samalla nykyisen valtuustokauden viimeinen, tehdään periaatepäätökset liiton uudistuvista rakenteista, palveluista ja toimintatavoista.
Yksi näkyvimmistä muutoksista on Safan julkaisemien lehtien, Arkkitehtiuutisten ja Arkkitehti-lehden, yhdistyminen. Samalla selkeytetään painetun ja digitaalisen lehden sekä Safan tiedotuksen rooleja. Ensimmäinen uudistettu lehti ilmestyy näillä näkymin ensi syksynä.
Safan myöntämien palkintojen kohderyhmiä ja myöntämisperusteita on muutoshankkeessa arvioitu kriittisesti. Osa palkinnoista muuttuu joka toinen vuosi jaettaviksi, ja lisäksi ryhdytään selvittämään uuden asumisen palkinnon perustamista. Palkintotilaisuudet hajautetaan tasaisemmin vuoden varrelle.
Safan vuoden tärkeimmästä tapahtumasta, Arkkitehtipäivistä, tulee puolen päivän seminaarin ja iltatilaisuuden yhdistelmä, johon toivottavasti kiireisemmätkin jäsenet ehtivät osallistumaan. 2000-luvulla Arkkitehtipäivät ovat kestäneet oheistapahtumineen 2–3 päivää.
Uusi osallistumisväylä
Safan luottamushenkilöorganisaatiota hiotaan toimivammaksi. Muutosryhmän ehdotuksessa päätösvaltaa siirretään alemmaksi. Neljän vuoden välein valittava Safan valtuusto (nykyisin liittovaltuusto) tekee tärkeimmät päätökset ja linjaa liiton strategiaa. Safan hallituksen rooli päättäjänä ja toimeenpanijana vahvistuu.
”Muutoksella luodaan tilaa strategiselle keskustelulle Safan valtuustossa. Hallitus taas saa vahvemman mandaatin hoitaa liiton asioita tehokkaasti”, luottamusorganisaation muutostyöhön osallistunut Safan pääsihteeri Arja Lukin sanoo.
Toimikuntien ja työryhmien tilalle nimetään jatkossa eri aihepiirien ympärille järjestyvät teemaryhmät sekä palvelu- ja liiketoimintoja – kuten kilpailut, koulutukset ja kiinteistöt – ohjaavat ohjausryhmät.
Kukin teemaryhmä laajenee lisäksi teemaverkostoksi, joka voi organisoitua vapaammin. Teemaverkostot muodostavat kaikille jäsenille avoimen kolmannen osallistumisväylän liiton toimintaan ala- ja paikallisosastojen rinnalle.
”Teemaverkostoissa jokainen jäsen pääsee jakamaan tietoa kollegojen kesken ja yhteys luottamusasemassa toimivien ja muiden jäsenten välillä vahvistuu”, Lukin sanoo.
Teemaverkostot muodostavat kaikille jäsenille avoimen osallistumisväylän liiton toimintaan.
Enemmän yhteistyötä
Myös paikallisosastotoiminnassa nähtiin muutostarpeita osastotoiminnan siiloutumisen vuoksi. Tähän tarpeeseen vastataan lisäämällä osastojen keskinäistä yhteistyötä.
Paikallisosastoja tulee edelleen olemaan nykyiset 13, mutta osastot jakautuvat jatkossa kolmeen suurempaan alueeseen. Kolme aluekoordinaattoria virittää yhteistyötä ja -hankkeita oman alueensa osastojen kesken. Tarkempi aluejako tehdään ensi kevään aikana.
Parantuvan yhteistyön myötä jäsenillä on laajemmat mahdollisuudet osallistua myös muiden paikkakuntien tapahtumiin.
Vaikka ensi vuonna siirrytään jo asteittain uusien toimintatapojen kokeiluun, liittovaltuustolla on vielä liuta sääntöjä ja toimintaohjeita hyväksyttävänä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, ennen kuin Safan uudet säännöt astuvat virallisesti voimaan vuoden 2026 alusta lähtien.