Suomen ensimmäisen arkkitehdin elämäntyö esillä Turussa
Arkkitehti Carlo Bassin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Hänen vaikutuksensa näkyy yhä niin Turun kaupunkikuvassa kuin muualla Suomessa.
Arkkitehti Carlo Bassin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Hänen vaikutuksensa näkyy yhä niin Turun kaupunkikuvassa kuin muualla Suomessa.
Turun Brinkkalan galleriassa marraskuussa avautunut näyttely nostaa esiin jo elinaikanaan Carl Ludwig Engelin varjoon jääneen Carlo (Charles) Bassin (1772–1840) arkkitehtuuria. Turun museokeskuksen tuottama näyttely pohjaa arkkitehti, TkL Esa Piirosen ja FL Marja-Liisa Pohjanvirran Bassia koskevaan tutkimustyöhön.
Carlo Bassi syntyi Torinossa vuonna 1772 ja päätyi jo nuorena Tukholmaan balettitanssijaksi kiinnitetyn sisarensa ja äitinsä mukana. Hän opiskeli arkkitehdiksi Tukholmassa ja muutti Suomeen vuonna 1802 saatuaan vastuun valvoa Turun akatemiatalon rakennustöitä.
Kun Suomesta tuli autonominen suuriruhtinaskunta, tarvittiin tänne valtakunnan julkista rakennustoimintaa johtava virasto, intendenttikonttori, jonka ensimmäinen johtaja hänestä tuli vuonna 1811. Bassi oli ensimmäinen Suomessa toiminut arkkitehtikoulutuksen saanut henkilö – ”Suomen ensimmäinen arkkitehti”, kuten näyttelyn nimi juhlavasti muistuttaa.
Bassin arkkitehtuuri edustaa ruotsalaisvaikutteista uusklassismia ja eroaa samoihin aikoihin Suomessa yleistyneestä pietarilaisvaikutteisesta klassismista. Arkkitehtina hän jätti kädenjälkensä erityisesti Turkuun ja Turun seudulle mutta merkittäviltä osin myös muualle Suomeen. Paljon Bassin arkkitehtuuria tuhoutui Turun palossa 1827, mutta hänen jälkensä näkyy jälleenrakennuksen tuloksena yhä Turun nykyisessä katukuvassa. Laajimmin Bassin tuotantoa on kuitenkin säilynyt Turun ulkopuolella.
Olisin toivonut näyttelylle hieman laajempaa mittakaavaa – tuleehan Bassin syntymästä tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta.
Näyttely esittelee Bassin elämää, arkkitehtuuria ja säilyneitä rakennuksia.
NÄYTTELY KOOSTUU kuudesta temaattisesta osasta, jotka nostavat esiin Bassin elämää, arkkitehtuuria ja säilyneitä rakennuksia sekä muun muassa kestävyysnäkökulmaa. Esillä on jonkin verran myös historiallisia valokuvia, Tuomas Uusheimon nykyvalokuvia Bassin rakennuksista sekä rakennuspiirustuksia.
Olisin toivonut näyttelylle hieman laajempaa mittakaavaa – tuleehan Bassin syntymästä tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. On ymmärrettävää, ettei kaikkeen voida keskittyä, mutta etenkin alkuperäispiirustusten laajempi esittely sekä purettujen ja säilyneiden kohteiden sijainteja esittävä kartta tai luettelo olisi havainnollistanut Bassin tuotannon määrää. Esa Piirosen pitkäaikainen tutkimustyö saadaan toivottavasti esiin laajemmin jossain muualla.
Näyttelyn suppeudesta huolimatta on erinomaista, että Suomen ensimmäisen arkkitehdin vuosipäivää juhlistetaan juuri Turussa. Toivottavasti näyttelystä säteilee innostusta hahmottaa Bassin kädenjälkeä nyky-Turussa ja muualla Suomessa esimerkiksi kävelykierrosten muodossa.
Carlo Bassi – Suomen ensimmäinen arkkitehti -näyttely on avoinna 15.1.2023 saakka Brinkkalan galleriassa Turussa.