Safan uusilla Turun ja Tampereen paikallisvastaavilla on monipuolinen kokemus arkkitehdin töistä eri tehtävissä

Turun uusi paikallisvastaava Rami Eräpohja on työskennellyt muun muassa Nicaraguassa ja Ghanassa ja suunnitellut rakennusten lisäksi loistoristeilijöitä. Tampereen Leena Lusa on tehnyt pitkän uran kaavoittajana ja ylitarkastajana valtion aluehallinnossa ja toiminut useissa luottamustehtävissä.

Teksti: Silja Ylitalo

Turun paikallisvastaavana on aloittanut arkkitehti Rami Eräpohja, Kaarinassa asuva yrittäjä, kolmen lapsen vanhempi ja toisen polven arkkitehti.

Eräpohja, 43, on valmistunut arkkitehdiksi University of East Londonista ja tehnyt työharjoittelun Nicaguassa.

”Vuosi Väli-Amerikan trooppisissa metsissä oli mitä hienoin kokemus ja vaikuttaa suunnitteluuni tänäkin päivänä”, Eräpohja kertoo sähköpostitse.

Eräpohja on työskennellyt arkkitehtina Ghanassa sekä Suomessa Sigge Arkkitehdeilla, Arosuo Arkkitehdeilla ja Turun Meyerin telakan johtavana arkkitehtina.

”Kohteena olivat maailman suurimmat risteilijät ja telakan rakennusten kehittäminen. Aika oli erittäin opettavaista ja silmiä avaavaa. Yhtä loistoristeilijää suunnittelee noin yhdeksänsataa henkeä.”

Nykyään Eräpohjalla on oma Eräpohja Arkkitehdit -toimisto, jossa hän tekee ”arkkitehtuuria laidasta laitaan”.

”Se tuntui kuin olisi tullut kotiin. Olen arkkitehti, koska haluan suunnitella rakennuksia.”

Turku-Safassa Eräpohja on toiminut aiemmin hallituksen jäsenenä. Paikallisvastaavaksi hän haki, kun pestiä kymmenen vuotta hoitanut Tiltu Nurminen lopetti tehtävässä.

”Minua on aina kiinnostanut arkkitehtuurin ja arkkitehtien asema yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tältä paikalta on hyvä nähdä ja vaikuttaa koko ammattikunnan asioihin ja näkyvyyteen.”

”Tiltu Nurmisen kenkiä on haastavaa täyttää, mutta omalta osaltani yritän keskittyä tapoihin, joilla mahdollistamme arkkitehtien äänen kuulumisen yhteiskunnallisessa keskustelussa”, Eräpohja toteaa.

 

SAFAN UUTENA paikallisvastaavana Tampereella on aloittanut arkkitehti ja myös hallinto-oikeudesta tutkinnon suorittanut Leena Lusa.

Lusa on työskennellyt arkkitehtitoimistoissa muun muassa Turussa, Seinäjoella ja Ruotsissa.

”Aloittelin arkkitehdin uraani Gotlannissa, ruusujen saarella, arkkitehti Per-Erik Nilssonin toimistossa erilaisten peruskorjaus- ja restaurointiprojektien parissa. Visbyn kohteiden ohella mieleeni on jäänyt erityisesti työmatkat Fårön saarella sijaitsevan Ingmar Bergmannin filmiyhteisön alueille”, Lusa kertoo.

Myöhemmin Lusa toimi kaavoittajana Oulussa, Torniossa, Sastamalassa sekä ylitarkastajana valtion aluehallinnossa Oulussa, Mikkelissä ja Pirkanmaalla, missä hän ohjasi kuntien maankäyttöä kaavoituksen, rakennusvalvonnan, rakentamisen ohjauksen, kulttuuriympäristön ja lainsäädännön osalta.

Lusa on toiminut luottamustehtävissä TamSAFAssa, Safan korjausrakentamisen ja rakennussuojelun toimikunnassa, Pirkanmaan rakentajat Pirassa, Pirkanmaan rakennuskulttuurikeskus Piirussa sekä Tampereen Arkkitehti- ja designyhdistyksessä.

”Tampere on voimakkaasti kehittyvä ja kasvava kaupunki, jonka kaupunkikuva hakee uusia muotoja. On tärkeää, että myös arkkitehtuuri ja arkkitehtikunnan kädenjälki tulevat entistä paremmin esille. Toiminta rakennusalan ja siihen liittyvien toimijoiden yhdistyksissä antaa siihen hyvät mahdollisuudet”, Lusa sanoo.

Tampereen kehityksestä kertoo myös valmistumassa oleva kaupungin arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, jossa keskeisenä toimijana on ollut edellisen kauden aktiivinen paikallisasiamies Kasmir Jolma, Lusa lisää.

Paikallisvastaavan tehtävässä Lusa pitää tärkeänä verkostoitumista ja tiedottamista sekä yhteistyön lisäämistä erityisesti opiskelijoiden suuntaan.

Tällä hetkellä paikallisvastaavaa työllistää muun muassa arkkitehti Wivi Lönnin syntymän 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestäminen ja koordinointi sekä syksyisen Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon suunnittelu.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 2/22.

Hae sivustolta: