Puheenjohtajalta: Kuntavaalit ovat arkkitehdeille vaikuttamisen paikka

Ympäristöasioiden ja laadukkaan arkkitehtuurin hankintaosaamisen esiin nostamiselle on kuntatasolla aiempaa enemmän tilaa, kirjoittaa Safan puheenjohtaja Asko Takala.

Teksti: Asko Takala

S​​afa vei syyskuussa 2024 eduskunnan ympäristövaliokunnan tiiviille arkkitehtuuri­kierrokselle havainnollistaakseen ajankohtaisia rakentamisen ja alueidenkäytön lainsäädäntöhankkeita.

Kierroksella tekemisen eri näkökulmia avasivat rakentamis- ja muutossuunnittelusta vastanneiden arkkitehtien ohella kaavoituksessa ja rakennusvalvonnassa työskentelevät kollegat sekä muut hankkeiden osapuolet. Samalla haastettiin vakiintuneita toimintatapoja ja säädösten tulkintoja sekä avattiin kehittämistarpeita.

Vaikka eduskunnan kiireet ja tapahtumien päällekkäisyydet rajoittivat osanottajien määrää, keskustelua käytiin vilkkaasti rakentamisen yksityiskohdista kiertotalouden mahdollisiin liiketoimintamalleihin. Kiitos kaikille osallistujille.

Safan strategiassa vaikuttaminen ja keskustelun käynnistäminen ovat keskeisiä toimia. Ympäristövaliokunnan kierros kohdentui valikoituun päättäjäjoukkoon ja ajankohtaisiin aiheisiin. Jatkossa voisimme perehdyttää kansanedustajia ympäristö- ja asuntoasioiden lisäksi vaikkapa oppimis- ja hoivaympäristöihin, yhdessä käyttäjien kanssa.

Tällaisia konkreettisia, suoria ja keskustelevia kohtaamisia Safa on toistaiseksi toteuttanut harvoin. Syynä ovat liittomme rajalliset resurssit, ja toisaalta tulosten eli vaikuttavuuden arvioinnin vaikeus.

 

Safan strategiassa vaikuttaminen ja keskustelun käynnistäminen ovat keskeisiä toimia.

 

Suuri osa lainsäädäntöön ja muihinkin hankkeisiin vaikuttamisesta tapahtuukin pyynnöstä ja pyytämättä laadituin lausunnoin, yleensä kirjallisesti, joskus suullisestikin. Safan toimikunnissa ja toimistossa tehdään paljon lausuntojen valmistelutyötä – toisinaan kohtuuttoman lyhyiden aikataulujen puitteissa.

Jokaisessa lausunnossa ei voida käsitellä kaikkia tarpeelliselta tuntuvia asioita – ja joskus yhteiselle kannalle ei ole perusteita tai tarvetta liitossa, jonka jäsenten taustat ovat moninaiset. Tullakseen huomioiduksi lukuisten muiden vaikuttajien joukossa oma viesti on laadittava ytimekkääksi, tiiviiksi ja teräväksi.

Perusteltukin kannanotto tarvitsee tukea – vaikuttaminen on aina yhteistyötä niin liittomme sisällä kuin erilaisten yhteistyöjärjestöjen ja alaamme lähellä olevien muiden toimijoiden kanssa. Myös kansainväliset yhteydet ovat osoittautuneet koko ajan tärkeämmiksi. Hiljainen taustatyö vaatii resursseja ja valppautta, aktiivisimmillaan myös kutsutuksi hakeutumista oikeisiin yhteyksiin ja tilanteisiin.

Safa kertoo kannanotoista liiton viestintäkanavissa ja pyrkii jakamaan jäsenille tietoa suorista kannanottotilaisuuksista. Nämä mahdollisuudet kannattaa käyttää; jokainen jäsen ja kontakti on arvokas – kuten Safan muutoshankkeen sidosryhmä­kyselyssä viime vuonna hienosti tuli ilmi.

Lähestyvissä kunta- ja aluevaaleissa on jälleen luonteva tilaisuus paikalliselle vaikuttamiselle. Ympäristöasioiden ja laadukkaan arkkitehtuurin hankintaosaamisen esiin nostamiselle on kuntatasolle aiempaa enemmän tilaa.

Alueiden vastuu suurten kiinteistö­massojen haltijana ja käyttäjänä on toivottavasti ymmärretty. Ja jos ei ole, kannattaa päättäjien ja sellaisiksi hakevien huomio kiinnittää näihin asioihin ja teemoihin. Safassa kerätään näkemyksiä vaalitavoit­teiksi – ja toivon, että jäsenet myös tarjoaisivat aiheita paikallisiin vaalikeskusteluihin ja vaalikoneiden kysymysten valmistelijoille. Näin voimme edistää arkkitehtuuriasioiden paikallista nostetta.

 

Alueiden vastuu suurten kiinteistö­massojen haltijana ja käyttäjänä on toivottavasti ymmärretty.

 

Tulevissakin vaaleissa keskustelut ja väittelyt päätyvät jossain vaiheessa talousasioihin. Parin viime vuoden aikana luonnon monimuotoisuus -teemalla haastoimme itsemme perehtymään ja oppimaan. Sidosryhmäkyselyssä arkkitehtejä moitittiin huonosta talouden tuntemuksesta. Olemme Safan hallituksessa valmistelleet vuoden 2025 aiheeksi kestävää taloutta.

Teeman puitteissa voimme samaan aikaan sekä perehtyä ennakkoluulottomasti että arvioida kriittisesti ja haastaa vallitsevia talouden käsitteitä ja perusteita.

Kirjoitus on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 5/24.

Hae sivustolta: