Puheenjohtajalta: Arkkitehtipäivillä puhuttiin toivosta ja teoista

Seinäjoen Arkkitehtipäivillä pohdittiin, miten kestävyysmurros ja biodiversiteettikäännös muuttavat ajattelun ja tekemisen tapoja paikallisesti, eri puolilla maailmaa.

Teksti: Asko Takala

Toukokuun puolivälissä Seinäjoella pidettyjen Arkkitehtipäivien teemana oli tänä vuonna Toivo ja teot. Rakentamisen ja suunnittelun hiljentyneessä tilanteessa teeman saattoi kokea etukäteen haastavana ja jopa miltei sopimattomana, ovathan lähimmän tulevaisuuden näkymät sumeat niin meillä kuin maailmalla.

Seinäjoen Aalto-keskuksessa kyettiin kuitenkin avaamaan ja kyseenalaistamaan tapahtuman aihetta ilahduttavan monin tavoin. Liittomme julkaisutimantille, Arkki­tehti-lehdelle, myönnetty ammatti- ja järjestömediapalkinto kohotti mukavasti tilaisuuden alun tunnelmaa.

Päivien kansainvälisistä vieraista Helsingin Europan 17 -voittaja Benedikt Hartl on jo saanut kansainvälistä näkyvyyttä terävillä vaihtoehtoesityksillään. Hartl provosoi ja haastaa tavanomaisia ammatillisen menestyksen käsitteitä kääntämällä tappioitakin voitoiksi – opiksi ja kehitykseksi. Atelier Bow-Wown Momoyo Kaijiman työssä puolestaan painottuu kärsivällinen, tarkka ja käyttäjien kokemusta arvostava työskentely ja oppien jakaminen.

Toivoa ja tekoja -teemakeskustelussa teot ja ajatukset tukivat toisiaan, kun panelistit tarkastelivat, miten muun muassa kestävyysmurros ja biodiversiteettikäännös muuttavat ajattelun ja tekemisen tapoja paikallisesti, eri puolilla maailmaa.

 

Lähimmän tulevaisuuden näkymät ovat sumeat niin meillä kuin maailmalla.

 

KESKUSTELUJEN teemoja täydensi osaltaan Otto Wuorio -palkintoehdokkaiden eli nuorten arkkitehtien diplomitöistä hahmottunut vaikuttava kokonaisuus. Omistautuneiden, toisiaan täydentävien töiden kirjo ulottui pohdiskelevasta selvitystyöstä ja innostuneesta, mallisuunnitelman käsittäneestä tutkimuksesta sananmukaisesti kädet savessa ja oljissa läpivietyyn toteutukseen.

Kestävän rakentamisen tunnustuspalkinnolla muutama vuosi sitten palkittu Kalevan Navetta tarjosi havainnolliset ja edelleen ajankohtaiset puitteet iltavastaanotolle.

Iltajuhlassa jaettujen huomionosoitusten perusteluissa näkyivät ajankohtaiset teemat eli pitkäaikainen ja määrätietoinen toiminta paremman ympäristön puolesta kaavoituksesta lainsäädännön valmisteluun sekä rohkea heittäytyminen uutta oppimaan. Muistutan vielä, että Tunnustus­paanu-palkinnon saaneen, väliaikaiseksi tarkoitetun Alusta-paviljongin tarina jatkuu Uuden rakentamisen festivaalilla Keravalla loppukesästä, ja sen jälkeenkin.

Julkisella sektorilla toimivia arkkitehteja edustavan Vata-Safan järjestämä monipuolinen etkotilaisuus ja jatkot arkkitehti­toimisto Oopeaan tiloissa toimi päivien innostavana aloituksena, ja tapahtuman päättivät rakentamiseen ja rakennussuojeluun painottuneet kohdevierailut lauantaina. Kiitos vielä Seinäjoen kaupungille, Pohjanmaan Safalle ja tuote-esittelijöille, joiden tekeminen mahdollisti myös aina tarpeelliset käytäväpuheet ja toiveikkaat maailmanparannuspohdiskelut virallisen ohjelman rinnalla!

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/24.

Hae sivustolta: