Pätevyys on eri asia kuin kelpoisuus – Arkkitehtiuutisten kokoama sanasto kertoo, mitkä asiat vaikuttavat suunnittelijan pätevyyksiin

Kuka tarvitsee pätevyystodistusta? Mikä olikaan Fise? Mitä eroa on pätevyydellä ja kelpoisuudella? Entä mitkä asiat muuttuvat, kun uusi rakentamislaki ja pätevyyslaki astuvat voimaan? Arkkitehtiuutisten kokoama sanasto kertoo, mistä rakentamisen suunnittelu- ja työnjohtotehtävien pätevyyksissä on kyse.

Teksti: Silja Ylitalo

Mitä eroa on pätevyydellä ja kelpoisuudella? Kuka tarvitsee pätevyystodistusta? Mikä olikaan Fise? Entä mitkä asiat muuttuvat, kun uusi rakentamislaki ja pätevyyslaki astuvat voimaan? Arkkitehtiuutisten sanasto kertoo, mistä rakentamisen suunnittelu- ja työnjohtotehtävien pätevyyksissä on kyse.

Rakentamislaki

Uudessa rakentamislaissa säädetään suunnittelutehtävien vaativuusluokista, joita laissa nimetään viisi: poikkeuk­sellisen vaativa, erittäin vaativa, vaativa, tavanomainen ja vähäinen vaativuusluokka. Samassa rakennushankkeessa voi olla eri vaativuusluokkiin kuuluvia suunnittelutehtäviä. Lakia tarkentaa asetus vaativuusluokien määräytymisestä ja niissä edellytettävistä koulutuksista, jonka luonnos on juuri ollut lausunnoilla.

Pätevyyslaki

Tammikuussa voimaan astuvassa uudessa pätevyyslaissa, eli laissa rakentamisen suunnittelu- tai työnjohto­tehtävissä toimivien pätevyyden osoittamisesta, säädetään edellytyksistä, joilla ympäristöministeriö voi valtuuttaa Suomessa rekisteröidyn yrityksen tai yhteisön pätevyyksiä toteavaksi tahoksi.

Pätevyys

Tällä hetkellä pätevyys rakennushankkeen suunnittelu- tai työnjohtotehtävissä toimimiseen muodostuu tutkintotodistuksesta ja työkokemuksesta. Se tarkastetaan rakennusvalvonnassa jokaisen hankkeen kohdalla erikseen suunnittelijan kelpoisuusarvioinnin yhteydessä.

Uuden pätevyyslain myötä suunnittelijan on todistettava pätevyytensä erillisellä pätevyystodistuksella. Se on henkilökohtainen ja voimassa tietyn aikaa. Pätevyyttä voidaan hakea ja todeta eri vaativuusluokkien suunnittelu­tehtäviin. Tähän asti hakeminen ollut vapaaehtoista.

Vaativuusluokat

Rakentamislain asetusluonnoksen mukaan vähäisen vaativuusluokan rakennussuunnittelutehtävät eivät vaadi pätevyystodistusta. Tavanomaisen tason suunnittelutehtäviin vaadittavan pätevyyden saamiseksi riittää alempi korkeakoulu- tai sitä vastaava tutkinto, työkokemusta ei tarvita. Vaativan ja erittäin vaativan tason tehtäviin riittää niihinkin alempi korkeakoulututkinto, mutta lisäksi vaaditaan tietty määrä työkokemusta. Poikkeuksellisen vaativiin suunnittelutehtäviin edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa sekä työkokemusta.

Kelpoisuus

Tällä hetkellä rakennusvalvonta arvioi jokaisen hankkeen yhteydessä erikseen henkilön kelpoisuuden toimia suunnittelutehtävissä kyseisessä hankkeessa. Jatkossa kelpoisuuden arviointiin kuuluvan pätevyysarvion korvaa rakennusvalvonnalle toimitettava pätevyystodistus. Vaativissa, erittäin vaativissa ja poikkeuksellisen vaativissa tehtävissä rakennusvalvonta voi edelleen käyttää harkintaansa kelpoisuuden arvioinnissa tarkastelemalla myös esimerkiksi työkokemuksen laatua.

Pätevyyden toteaja

Pätevyyslain mukaan ympäristö­ministeriö voi valtuuttaa Suomessa rekisteröidyn yrityksen tai yhteisön myöntämään todistuksen henkilön pätevyydestä rakentamisen ­suunnittelu- tai työnjohto­tehtäviin. Tätä tahoa kutsutaan laissa valtuutetuksi toimi­elimeksi. Valtuutettuja pätevyyden toteajia voi olla useampia, ja valtuutusta voi hakea joko kaikkien tai vain tiettyjen pätevyyksien myöntämiseen.

Fise

Fise on on rakennus- ja kiinteistöalan järjestöjen vuonna 2003 perustama voittoa tavoittelematon yritys, joka toteaa rakennus, lvi- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä ja ylläpitää julkista pätevyysrekisteriä. Fise aikoo hakea ympäristöministeriön valtuutusta pätevyyksiä toteavaksi tahoksi.

Suomen arkkitehtiliitto on yksi Fisen vajaasta kahdestakymmenestä omistaja­yhteisöstä, joihin kuuluu lisäksi muun muassa muita rakennus- ja kiinteistö­alan ammattijärjestöjä, materiaaliyhdistyksiä sekä koulutus­organisaatioita. Fisen toiminta rahoite­taan pätevyys­todistuksista kerätyillä maksuilla.

 

Lue myös: Pelkkä arkkitehdin tutkinto ja työkokemus eivät kohta enää riitä suunnittelijana tai työnjohtajana toimimiseen (au 4/24)

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 4/2024.

Hae sivustolta: