Otaniemen Tietokorttelien kilpailun voittajaehdotuksessa visioidaan tulevaisuuden puutarhakaupunkia

Otaniemen Tietokorttelien kutsukilpailun voitti L Arkkitehtien, WSP Finlandin ja Nomaji maisema-arkkitehtien ehdotus Superpositio. Tuomariston mukaan tärkeintä kilpailussa oli ”Otaniemen henki, jossa on aina tehty uusinta uutta, mikä sitten on liittynyt kerrokseksi vanhan lomaan.”

Teksti: Pipsa Penttinen
Otaniemen Tietokorttelit, voittajaehdotus Superpositio / L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy, Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy

Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopistokiinteistöt järjestivät kaksivaiheisen kutsukilpailun Espoon Otaniemessä sijaitsevien Biologin ja Meritekniikan kortteleiden eli niin sanottujen Tietokorttelien maankäytön suunnittelusta.

Kilpailun avulla haluttiin kehittää Senaatin omistaman Biologin ja Aallon Meri­tekniikan aluetta ja liittää se paremmin osaksi Otaniemen uudistuvaa kaupunki­rakennetta. Valtion ja yliopiston toimintoja Otaniemessä keskitetään ja tiivistetään, jolloin kilpailualueelta vapautuu tilaa muuhun käyttöön.

Maankäytön haluttiin tukevan Otaniemen keskuksen kehitystä elävänä ja monimuotoisena kaupungin osana, ja suunnittelussa piti huomioida alueen luontoarvot ja merkittävä kulttuurihistoria.

Kortteleihin suunniteltiin asumista, tiloja opetukseen, tutkimukseen ja kaupalliseen käyttöön. Tarkoitus on, että kilpailun tuloksia käytetään kaavoituksen viite­suunnitelmana. 


Kortteleihin suunniteltiin asumista, tiloja opetukseen, tutkimukseen ja kaupalliseen käyttöön. Kuva: L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy, Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy

Selkeä ja joustava konsepti voitti

Kilpailun voittivat L Arkkitehdit, WSP Finland ja Nomaji maisema-arkkitehdit ehdotuksella Superpositio, jonka konseptia arvostelupöytäkirjassa kehutaan selkeäksi, vahvaksi ja joustavaksi.

Ehdotuksessa visioidaan tulevaisuuden puutarhakaupunkia. Aluetta halkoo pitkä ja torimainen keskusraitti, jonka molemmin puolin uudet rakennukset sijoittuvat. Raitin vastapainona asuinkortteleiden lounaispuolella on selkeä puistovyöhyke.

Otaniemi on aina ollut se paikka jossa ollaan aikaansa edellä.

Kilpailun SAFA-tuomari Riikka von Martensin mukaan voittajasuunnitelman yhtenäinen idea ei häviä, vaikka alue toteutettaisiin osio kerrallaan. Oli myös selvää, että ehdotus oli tehty juuri tähän paikkaan. Se otti kiinni historiasta ja ympäristöstä, mutta katsoi tulevaisuuteen, Martens kuvailee.

”Lopulta arviointi on arvovalintoja. Tuomariston mielestä nyt tärkeintä oli Otaniemen henki, jossa on aina tehty uusinta uutta, mikä sitten on liittynyt kerrokseksi vanhan lomaan. Otaniemi on aina ollut se paikka jossa ollaan aikaansa edellä.”

Tuomaristo antoi kunniamaininnat Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Ramboll Finlandin ehdotukselle Hill Town ja Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen ja WSP Finlandin ehdotukselle Waves.

 


Aluetta halkoo pitkä ja torimainen keskusraitti, jonka molemmin puolin uudet rakennukset sijoittuvat. Kuva: L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy, Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy

Kaksivaiheisuudella hyvät tulokset

Kutsukilpailu käytiin kahdessa vaiheessa. 

”Kyllä kisan kaksivaiheisuus oli kaiken a ja o”, Martens sanoo. Menettelytapa oli hänen mielestään ”suorastaan loistava” ja sillä saatiin parhaat mahdolliset tulokset.

Martensin mielestä kilpailuohjelma voi olla erinomainen ja hyvin tehty, mutta sitä tulkitsevat aina ihmiset, jolloin suunnittelussa saatetaan painottaa erilaisia asioita. Kaksivaiheinen kilpailu mahdollisti töiden ohjaamisen paremmin kohti tavoitetta.

Tuomaristo päätyi antamaan ehdotuskohtaisten ohjeiden sijaan kaikille työryhmille yhteiset jatko-ohjeet.

”Tuomariston tehtävä ei ole suunnitella tai mikromanageerata. Ehdotus on aina kokonaisuus ja jos sitä aletaan kommentoida yksityiskohtaisesti, mennään helposti metsään ja alkuperäinen idea häviää. Hyvin harkitulla jatko-ohjeistuksella autetaan ehdotuksen ideoita jalostumaan.”

Lisätietoja kilpailusta ja tekijätiedot

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/22.

Hae sivustolta: