Näyttelyarvio: Lupaava näyttely antaa vihjeitä uuden museon mahdollisuuksista

Paperitöitä-näyttely Designmuseon kellarissa esittelee arkkitehtiopiskelijoiden valitsemia piirustuksia Arkkitehtuurimuseon arkistosta.

Teksti: Esa Laaksonen
Kuvat: Arkkitehtuurimuseon arkisto
Itäkeskuksen luonnos, 1980, Erkki Kairamo

Millaista mahtaa olla uuden Arkkitehtuuri- ja designmuseon toiminta? Eräänlaisen näytön antaa Designmuseon kellariin avattu, Leena Svinhufvudin ja Petteri Kummalan kuratoima D-Ark Labra, jossa on esillä kevyt otos siitä, millaista toimintaa uudessa museossa voitaisiin järjestää.

Kävijät kutsutaan näyttelytilaan ”tulkitsemaan museon kokoelmia ja kertomaan omat näkemykset niistä: tunnustelemaan, kokeilemaan ja pohtimaan”. Pienimuotoiset ratkaisut ovat toki vain hipaisu siihen, miten uusi museo voisi toimia, mutta antavat vihjeitä sen mahdollisuuksista.

D-Ark Labran yhteyteen avattiin marraskuussa Paperitöitä-näyttely, joka on luvattu pitää avoinna ainakin kuluvan kevään ajan. Näyttely on opetusprojekti, jota on Helsingin yliopiston taidehistorian opiskelijoille vetänyt tohtori ­Markus Lähteenmäki.

Kurssin opiskelijat tutustuivat keväällä 2024 Arkkitehtuurimuseon arkiston tuhansiin piirustuksiin. Ideana oli opettaa, miten näyttelyitä ideoidaan ja rajataan, materiaalia tutkitaan ja kuinka näyttelyn arkkitehtuuria suunnitellaan – tärkeitä asioita kaikille arkkitehtuurista ja sen esittämisestä kiinnostuneille opiskelijoille.

Lopputulos on lupaava – onnittelut kurssin suunnittelijoille ja näyttelyn toteuttajille.

 


Marius Schulténin guassi Nylands Nationin rakennuksen korostuksesta vuodelta 1937 ei briljeeraa tietokonemallinnuksista tutuilla efekteillä, vaan kertoo sangen totuudenmukaisesti siitä, miten (huonosti) esitetty ratkaisu olisi Kasarmitorin laidalle sopinut.

 

Paperitöitä-näyttely on viehättävällä tavalla kiinnostava: piirustusvalinnat ovat tuoreita ja poikkeavat ”ammattilaisten” valinnoista monesti mieltä avartavalla tavalla. En muista nähneeni aiemmin yhtään valituista piirroksista. Näyttely herättää toiveen laajemmasta näyttelystä, joka perustuisi esiteltyihin teemoihin (julkinen tila, aika ja muutos).

 

Piirustusvalinnat ovat tuoreita ja poikkeavat ”ammattilaisten” valinnoista monesti mieltä avartavalla tavalla.

 

Kaikki näyttelyn piirustukset ovat mainitsemisen arvoisia, mutta mieleen jäivät erityisesti Sigurd Frosteruksen monumentaalirakennuksen tutkielma ja Birger Brunilan Helsingin kaupungintalokilpailuun tekemä luonnos – molemmat kollaaseja postikortin ja valokuvan päälle piirrettynä. Ilahduttavia ovat myös Erik Bryggmanin ravintola Pinellan suunnittelun yhteydessä 1940-luvulla tekemät puututkielmat sekä Erkki Kairamon pikku korteille tekemät luonnokset.

Kaikki näyttelyyn valitut piirustukset teemoineen löytyvät myös museon verkkosivuilta, mutta kannatan silti alkuperäispiirustuksiin tutustumista paikan päällä. Kellaritilaan valitulta väriskaalalta kannattaa sulkea silmänsä.

 

D-Ark Labra on avoinna Designmuseon Galleriassa 31.12.2025 asti.

Näyttelyarvio on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 1/25.

Hae sivustolta: