Lassi Mustonen innostui arkkitehtuurikilpailuista työskennellessään Ranskassa – “Oli iso muutos hypätä insinööritoimiston arjesta ranskalaiseen ‘tähtipölytoimistoon’”
Helsingin Pohjois-Pasilaan on valmistumassa Mustosen suunnittelema puukerrostalokortteli, joka sai alkunsa asuntoreformikilpailusta. Urakoitsijan Mustonen joutui etsimään itse, mutta vauhtiin päästyään projekti eteni niin hyvin, että ensimmäiseksi omaksi, isoksi hankkeekseen se oli “melkein liian kiva”.
Teksti: Anni Varis
Kuvat: Katja Tähjä
Tampereelta kotoisin oleva arkkitehti Lassi Mustonen sai idean lähteä opiskelemaan arkkitehtuuria tehdessään kesätöitä putkiremonttifirmassa. Hän oivalsi, että arkkitehtuuri voisi yhdistää luovuuden ja konkreettisen tekemisen.
Mustonen haki Tampereen yliopistoon, jonne hän pääsi sisään kolmannella yrityksellä vuonna 2009. Ennen arkkitehtiopintoja hän opiskeli rakennustekniikkaa.
”Opiskeluaikaan olin töissä insinööritoimistossa Tampereella ja Espoossa, joten pystyn samaistumaan insinöörien ajatusmaailmaan aika hyvin. Koen sen positiivisena asiana”, Mustonen sanoo.
Hän suoritti suurimman osan maisteriopinnoistaan ulkomailla: ensin opiskelijavaihdossa Lundin yliopistossa Ruotsissa, sitten ENSA Val-de-Seine -yliopistossa Pariisissa.
Ulkomailla Mustonen kiinnitti huomiota siihen, kuinka tärkeänä opinnoissa pidettiin suunnittelutöiden prosessia itse lopputuloksen sijaan. Prosessi oli merkittävin asia sekä opiskelijan henkilökohtaisen kehittymisen että opintojen etenemisen kannalta.
”Muistan, että Suomessa opiskellessani en juuri laittanut paukkuja siihen, miten päädyin tiettyyn tulokseen. Se oli havahduttava huomio”, Mustonen sanoo. ”Olen jatkanut prosessin etsimistä arkkitehtuurikilpailuja tekemällä.”
Nuorille arkkitehdeille voi olla haaste päästä tekemään omien arvojensa mukaisia töitä, arkkitehti Lassi Mustonen sanoo. Hän on itse kiinnostunut asuntorakentamisesta ja kestävästä arkkitehtuurista.
MUSTONEN valmistui Tampereelta vuonna 2015, minkä jälkeen hän työskenteli vuoden ajan insinööritoimistossa pääkaupunkiseudulla. Kun Pariisissa avautui työpaikka, jossa etsittiin ranskaa puhuvaa suomalaista arkkitehtia, Mustonen muutti takaisin Ranskaan.
Kyseessä oli Helsingin yliopistollisen sairaalan Siltasairaalan projekti, jossa Mustonen työskenteli ranskalaisella työnantajalla Brunet Saunier Architecture -toimistossa yhteyshenkilönä suomalaisten ja ranskalaisten välillä.
”Oli iso muutos hypätä insinööritoimiston arjesta ranskalaiseen ’tähtipölytoimistoon’”, Mustonen kertoo.
Ranskassa monet julkiset hankkeet tehdään kilpailuina, joten niihin osallistuminen oli toimistolla normaali työskentelytapa. Sitä kautta myös Mustonen rohkaistui tekemään enemmän kilpailuja.
”Ajattelin, että jos pärjään vieraskielisessä toimistossa, niin ehkä minunkin kannattaisi kokeilla tehdä kilpailuja. Onneksi myös menestystä on tullut.”
Hyvänä käytäntönä Mustonen pitää sitä, kuinka Ranskassa isot toimistot tekevät kilpailuissa yhteistyötä nuorten arkkitehtien toimistojen kanssa. Joissain kilpailuissa työyhteenliittymä on Mustosen mukaan jopa pakollinen vaatimus.
Soittelin isojen rakennusliikkeiden johtajille ja tiedustelin, olisiko kiinnostusta lähteä tekemään puukerrostaloa.
Mustonen kuvattiin Pohjois-Pasilassa suunnittelemassaan puisessa Proosa-kerrostalossa.
SUOMEEN Mustonen palasi vuonna 2019 voitettuaan Helsingin kaupungin asuntoreformikilpailun Pohjois-Pasilassa yhdessä Callisté Mastrandreasin ja Pasi Mänttärin kanssa. Arkkitehtuuri- ja ideakilpailussa pyrittiin uudistamaan asuntosuunnittelun käytäntöjä.
Kerrostaloprojekti ei kuitenkaan edennyt toteutukseen saman tien ja Mustonen löysi töitä arkkitehtitoimisto Tallista Helsingistä.
”Ensimmäisenä työpäivänä osallistuin Karviaistien kilpailuun Tallin työntekijänä. Kyseessä oli kiinnostava hanke, jossa etsittiin ratkaisua lähiökerrostalokokonaisuuden korjaamiseen vaihtoehtona purkamiselle.”
Kilpailussa suunniteltiin Ala-Malmilla sijaitsevaan kerrostalokortteliin kuoriva saneeraus ja korotus kahdella puisella kerroksella. Tallin ja A-konsulttien ehdotus ”Metsä puilta” voitti kilpailun.
Vuonna 2021 Mustonen perusti oman arkkitehtitoimiston Kump arkkitehdit. Yrityksen perustaminen oli tullut ajankohtaiseksi kilpailujen tekemisen myötä, ja samaan aikaan käynnistyi Pohjois-Pasilan kerrostalohanke.
Nyt Proosa-niminen puukerrostalo on melkein valmis. Alun perin sen piti olla Postipuiston viimeisiä kortteleita, mutta rakentamisen vaikean tilanteen takia alueen valmistuminen on viivästynyt ja esimerkiksi kadut ovat vielä kesken.
”Hanke ei aluksi meinannut lähteä käyntiin, joten kyselin kaikkialta, miten pitäisi edetä”, Mustonen kertoo. ”Saimme kaupungilta tontinvarausehdot ja meidän piti itse etsiä urakoitsija. Se olin sitten minä, joka soitteli isojen rakennusliikkeiden johtajille ja tiedusteli, olisiko kiinnostusta lähteä tekemään puukerrostaloa.”
Puinen kerrostalo erottuu alueella, jossa on paljon tiilijulkisivuja. CLT-tilaelementeistä rakennetussa kerrostalossa on porrashuonekohtaiset yhteistilat, joita saa käyttää harrastuksiin tai etätöihin. Porrashuoneesta löytyy myös viherhuoneita, jonne voi viedä omat kasvinsa.
”Omana ensimmäisenä isona hankkeena tämä on ollut melkein liian kiva”, Mustonen nauraa. ”Yhteistyö urakoitsijan ja viranomaisten kanssa toimi tosi hyvin, ja hanke on kaiken lisäksi taloudellisesti terveellä pohjalla. On hieno fiilis tehdä puukerrostaloa Helsinkiin.”
”Hankkeista, joissa ei pureta alta pois vanhoja rakennuksia, vaan yhdistetään korjaamista ja uudisrakentamista. Olisi myös hienoa päästä vielä tekemään hanketta Ranskaan.”
Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 5/24.