Korjaaminen toi esiin uusia puolia arvorakennuksesta – “Ammattilainen pystyy ymmärtämään nukkavieruisuuden sisältämän potentiaalin“

Sodanjälkeinen koulurakennus muuttui moderniksi aikuisoppimisympäristöksi, kun SARC Arkkitehdit peruskorjasi Helsingin Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen.

Teksti: Anni Varis
Aalto-yliopisto Töölö. Kuva: Erkki Ölander

SARC Arkkitehdit vastasi Helsingin Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen peruskorjauksen pää-, arkkitehti- ja pääosin myös sisustussuunnittelusta. Hankkeen tilaajina olivat Aalto-yliopistokiinteistöt sekä Aalto University Executive Education. Peruskorjaus valmistui vuonna 2020. Pääsuunnittelijana toimi SARC Arkkitehtien toimitusjohtaja Sarlotta Narjus.

Sarlotta Narjus: Projekti oli kiinnostava ja kaikin puolin innostava kokonaisuus. Woldemar Baeckmanin ja Hugo Har­mian suunnittelema Helsingin Kauppakorkeakoulun entinen päärakennus kuuluu kansainväliseen Docomomo-rekisteriin modernin arkkitehtuurin suojelu­kohteena. Vuonna 1950 valmistuneen rakennuksen peruskorjauksessa talotekniikka uusittiin, ja kokonaisuuteen luotiin nykyaikaisia toimisto-, tapahtuma- ja koulutustiloja. Korjauksen myötä rakennus sai myös uuden nimen, Aalto Töölö.

Aalto-yliopisto Töölö. Kuva: Tuomas Uusheimo

Historiallisesta arvostaan huolimatta rakennusta ei ollut suojeltu kaavassa, mikä asetti projektille mielenkiintoiset lähtökohdat. Perehdyimme kohteeseen ensin itse ja laadimme sen jälkeen yhdessä Museo­viraston kanssa suojeluhallintasuunnitelman, joka on rakennushistoriaselvitystä vapaamuotoisempi esitys. Se on osoittautunut hyväksi työvälineeksi hankkeissa, joilla ei ole selkeää suojelu­statusta.

Vastaavanlaisten korjaushankkeiden tekeminen on tärkeää, jotta arvorakennukset säilyvät aktiivisessa käytössä.

Peruskorjauksessa koulurakennukseen palautettiin 1950-luvun henkeä. Sieltä siivottiin aikojen saatossa ilmaantuneita osa-alueita, jotka eivät sopineet tyyliin, ja tuotiin värejä, materiaaleja sekä detaljeja samaan tapaan kuin alkuperäisessä suunnitelmassa. Harmillisesti monia 1950-luvulla käytettyjä materiaaleja ei saa enää mistään. Vastaavien ratkaisujen löytäminen oli melkoista salapoliisityötä.

Käytännössä jouduimme rakentamaan paljon uutta. Työmäärän laajuus tällaisissa projekteissa tulee aina yllätyksenä, vaikka siihen ollaan varauduttu. Lopputuloksessa ei edes näy, mitä kaikkea avattiin ja tehtiin kokonaan uudelleen.

Aalto-yliopisto Töölö. Kuva: Tuomas Uusheimo

Projektissa sodanjälkeinen koulu­ra­ken­nus muuttui moderniksi aikuisoppimisympäristöksi. Kohteessa on vieraillut sekä tulevia käyttäjiä että suojelusta vastaavia tahoja, ja molemmat osapuolet ovat olleet lopputulokseen tyytyväisiä. On ollut hauska huomata, miten korjaus onnistui tuomaan esille uusia puolia rakennuksesta. Käyttäjät saattoivat olla sitä mieltä, että hankalille tiloille ei löytyisi järkevää käyttöä, mutta korjauksen jälkeen niistä tuli rakennuksen suosituimpia tiloja. Ehkä ammattilainen pystyy ymmärtämään nukkavieruisuuden sisältämän potentiaalin muita helpommin. Vastaavanlaisten korjaushankkeiden tekeminen on tärkeää, jotta arvorakennukset säilyvät aktiivisessa käytössä.

SARC Arkkitehtien tämänhetkisiä peruskorjausprojekteja ovat mm. Hietalahden Kaartin Lasaretin korttelin sekä Kampin Narinkkatorin vanhan linja-autoaseman korjaukset Helsingissä.

Valmista tuli -palstalla arkkitehdit kertovat valmistuneista projekteistaan.
Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 6/2021.
Lue juttu näköislehdestä.

Hae sivustolta: