Kilpailut: “Kyllä tämä kosketti” – Turkulaistoimisto Sigge voitti kansainvälisen kilpailun uuden turkulaismuseon suunnittelusta

Historian ja tulevaisuuden museon kilpailun voittajaehdotuksen suunnittelija Pekka Mäki kuvailee työtään “riittävän wauksi”. Uudisrakennus sijoittuu Linnanniemen alueelle Turun Aurajokirantaan.

Teksti: Pipsa Penttinen
Kuva: Sarc + Sigge Arkkitehdit

Turun kaupungin järjestämä yleinen kilpailu Historian ja tulevaisuuden museon suunnittelusta ratkesi kesällä. Voittajaksi valittiin 401 ehdotuksen joukosta turkulainen toimisto, Sigge Arkkitehdit, joka yhdistyi talvella Arkkitehtitoimisto Sarcin kanssa. Squama-nimisen ehdotuksen pääsuunnittelija oli Pekka Mäki.

Toisin kuin voisi kuvitella, Mäki ei näe toimiston turkulaisuudesta olevan ­välttämättä etua suunnittelutyössä.

”Paikkakuntalaisuudesta on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä. Asioita miettii liikaa, eikä joko uskalla tehdä mitään tai sitten tekee aivan väärin tai liian monumentaalisesti”, Mäki pohtii.

Siggen toimisto sijaitsi aikanaan noin sadan metrin päästä suunnittelualueesta. Nykyisin toimisto on Auran panimolla, josta uuteen museoon on matkaa vajaa kilometri, Mäki kertoo.

Hänen mielestään poikkeuksellista kilpailussa ei ollut niinkään suunnittelukohteen fyysinen läheisyys vaan kilpailu­ehdotuksen työstöön käytetty aika.

Mäen mukaan ehdotus syntyi nopeammin kuin mikään heidän aiemmista kilpailu­ehdotuksistaan.

”En ole ikinä tehnyt näin nopeasti. Heittäisin, että vajaat kaksi viikkoa. Olin Saariselällä ja rupesin skissaamaan ja kun tulin takaisin, laitettiin homma kansiin. Kyllä [toimiston] porukkakin ihmetteli, että miten tämä nyt näin meni. Tiimini kanssa olemme tehneet paljon kilpailuja yhdessä, ja tämä meni loppuun aika vaivattomasti.”

Mäki kertoo ehdotuksen perusidean modulaarisesta rakenteesta olleen ”niin simppeli, että suunnittelun problematiikan” hallitsi hyvin, mikä osaltaan nopeutti ehdotuksen valmistumista.

 

Ehdotus syntyi nopeammin kuin mikään aiemmista kilpailu­ehdotuksista.

 

Työn lähtökohtana oli, että museon täytyy soveltua mittakaavaltaan ympäristöönsä, erityisesti Turun linnaan, Mäki sanoo. Myös arkkitehtoninen idea löytyi ympäristön matalasta ja pääosin harjakattoisesta rakennuskannasta. Museo rakentuu venevajamaisista, puisista osista, joiden kuparinen kattopinta muistuttaa suomuja, Mäki kuvaa.

”Halusin, että varsinainen museo ja koko toiminta ovat yhdessä tasossa, jotta se on helposti saavutettavissa liikuntarajoitteisille ja muillekin kulkijoille.”

Museon oheistoiminnot kahviloineen ja kauppoineen on koottu aulaan pääsisäänkäynnin sekä joen puoleisen sisäänkäynnin yhteyteen. Varsinaisen museon puolelle ”pujahdetaan” joen suuntaista käytävää pitkin, Mäki kertoo. Hänen mukaansa näyttelytiloja voidaan jakaa ja yhdistää tarpeiden mukaan.

Mäki sanoo seuranneensa uuteen museoon liittyviä keskusteluja, ja turkulaiset vaikuttavat melko tyytyväisiltä suunnitelmaan.

”Tämähän on aika rauhallinen ehdotus, ei niin wau-pläjäys, mitä jotkut muut ehdotuksista ehkä olivat. Riittävän wau.”

Kuva: Sarc + Sigge Arkkitehdit

Turku muutoksessa

Turun Linnanniemen alue elää muutos­kautta. Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan suunnittelusta järjestettiin vuonna 2020 kansainvälinen yleinen ideakilpailu, jonka voittajaksi valittiin After Party -kollektiivin, Santtu Hyvärisen ja Sitowisen ehdotus Kolme palaa. He jatkoivat Turun kaupungin kanssa ehdotuksen kehitettämistä viitesuunnitelmaksi, johon Historian ja tulevaisuuden museon sijainti perustuu.

Pekka Mäen mukaan alueen kehitys linkittyy siihen, että aiemmin paikalla sijainneista Silja Linen ja Viking Linen terminaaleista jälkimmäinen poistuu ja laivaliikenne siirtyy kokonaan Silja Linen terminaalin paikalle rakennettavaan uuteen terminaaliin. Tähän saakka Viking Linelle on jonotettu autoilla Turun linnan edessä.

”Jatkossa [Turun linnan] puisto voi ulottua suoraan rantaan, ja saadaan suora kävely-yhteys satamasta Tuomiokirkolle. Tämä on aivan järjettömän hieno juttu.”

Lopuksi on kysyttävä, miltä tuntui voittaa kilpailu omassa kotikaupungissa, tällaisessa historiallisessa paikassa.

”Kun nuorena poikana voitin Berliinin Suomen suurlähetystön kilpailun, oli vähän samanlainen fiilis: ei ole totta. Ja kun ollaan vielä niin lähellä, niin kyllä tämä kosketti.”

 

Historian ja tulevaisuuden museon kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu

1. palkinto
Squāma / Sarc + Sigge

Jaettu 3. palkinto
Airut / Verstas Arkkitehdit

Jaettu 3. palkinto
Nousu tyrskykallioille / Arkkitehdit Sivula & Sivula

Lunastukset
Aura / Arkkitehtityöhuone APRT Oy
Delorean / Playa Arkkitehdit
Poetic Natures / Cheungvogl

Kunniamaininnat
Epookki / JKMM Arkkitehdit
Khronos / Osuma Arkkitehdit
Kumulus / Oopeaa Office for Pheripheral Architecture
Maininki / Heljä Nieminen, Havu Järvelä
Matkustaja / Luca Poian Forms
Muistipalatsi / Arkkitehtuuritoimisto Lylykangas Kimmo Oy, DAGOpen OÜ, BAKPAK architects S.L.P
Skopeo / Jouni Karttunen, Aapo Airas
Talas / Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen
Virta / Juho Pietarila, Jussi Vepsäläinen
425282 / JA Architecture Studio Inc.

Safa-tuomarit
Claudia Auer, Simo Paavilainen

Tutustu kilpailun arvostelupöytäkirjaan Safan kilpailusivuilla.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 4/24.

Hae sivustolta: