Kilpailut: Katrinebergistä uusi, vihreä kyläkeskus Vantaalle – “Halusimme säästää alueen monimuotoisuuden”
Maisema-arkkitehtien ja arkkitehtien yhteistyö toi voiton Vantaan Katrinebergin kylän ideakilpailussa. Suunnittelussa isossa roolissa olivat maisema- ja luontoarvot sekä alueen nykyisen rakennuskannan uusiokäyttö.
Teksti: Pipsa Penttinen
Vantaan kaupungin järjestämän yleisen kilpailun Katrinebergin alueen suunnittelusta voittivat Nomaji maisema-arkkitehdit yhdessä Arkkitehdit Tommilan kanssa.
Kilpailulla haettiin suunnitelmaa alueen kaupunkirakenteen ja asumisen kehittämiseen. Seutulassa sijaitsevasta Katrinebergin kylästä halutaan sen historialliseen luonteeseen sopiva, monipuolinen ja kestävä kyläkeskus.
Katrinebergin alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen Vantaanjokilaakson maisema-alueeseen, siellä on useita rakennusperintökohteita ja merkittävät luontoarvot. Alueella sijaitsee muun muassa Katrinebergin kartano, Katriinan sairaalan rakennuksia ja pientaloja.
”Meillä oli lähtökohtana luontosuhteen ja luonnon terveysvaikutusten huomioiminen ja vahvistaminen sekä maiseman erityispiirteet”, sanoo Annika Pousi Nomaji maisema-arkkitehdeilta.
”Perustimme uuden kylärakenteen vanhoihin kylän ja talojen paikkoihin ja näkymälinjoihin”.
Arkkitehdit Tommilan Ilkka Törmän mielestä Katrineberg on kaunis jo vanhastaan ja paikalla on vahva oma luonne.
”Katrinebergin kylä ei tarvitse paljoakaan uutta lähteäkseen kehittymään hyvään suuntaan”, hän sanoo ja lisää, että toivoo malttia kehittää asioita pikkuhiljaa ja kokeillen. Yksi suunnitelman monista uusista ideoista on paikallisesta savesta rakentaminen.
Yksi monista uusista ideoista on paikallisesta savesta rakentaminen.
Uutta vanhan lomaan
Pousin mukaan kilpailuohjelma jätti uuden rakentamisen määrän avoimeksi, mutta aiemmin tehdyt kaavasuunnitelmat antoivat suuntaa sopivalle asukasluvulle.
Mielenkiintoisen alueesta teki sen kerroksellisuus.
”On hienoja betoniarkkitehtuurikohteita, vanhoja kartanoympäristöjä ja kaikkea siltä väliltä olevaa asuntorakentamista. Tämän monimuotoisuuden halusimme säästää”, Pousi sanoo.
Voittajatyössä juuri mitään ei pureta, vaan uusi rakentaminen lomitetaan olemassa olevaan. Törmän mielestä kilpailu ”henki nykyaikaa”, koska suurempien rakennusten uusiokäyttöön myös ohjattiin.
”Tulevaisuuden kasvava haaste on, miten sovittaa [uusi rakentaminen] eri lähtökohdista syntyneiden ja sijoiteltujen rakennusten ja kulkureittien lomaan”, Törmä pohtii.
Keskiössä eläinpiha
Keskeinen aukio ja portti alueelle syntyi entisen navetan yhteyteen.
”Se on myös piste, jossa kaikki kiinnostavat elementit kohtaavat: Kartanon vanha ennallistettava puukujanne, entisen [Katriinan] sairaalan kulma ja kylänraitti uusille asuinkortteleille”, Pousi sanoo.
Asuinkortteleihin työryhmä otti vaikutteita Puu-Käpylästä. ”Taloilla on omat pihat ja korttelin keskellä vielä yhteinen piha-alue”, Törmä kertoo.
Pousi kuvailee tyyppikorttelia uudelleen järjestetyksi umpipihaksi. Keskellä on hakamaa- tai raakamaa-alue, joka voi toimia eläinpihana, ja sitä kiertää toiminnallinen piha-alue, ”ihmispiha”.
”Alueella oli jo eläinpihatoimintaa, jota halusimme laajentaa koko kylän teemaksi”, Pousi sanoo.
Pousin mukaan eläimet liittyvät ihmisen luontosuhteeseen sekä esimerkiksi perinnebiotooppien palauttamiseen nykyiseen teolliseen maatalousmaisemaan. Laiduntaminen on myös keino hoitaa maisemaa.
Tekijät sanovat ehdotustaan runsauden sarveksi, joka on täynnä yhteisöllisiä toimintaideoita ja yksityiskohtia, mutta muodostaa silti selkeän kokonaisuuden. Törmä kehuu työryhmän ilmapiiriä, jossa uskalsi pohtia vaikeasti muotoiltavia ja epämääräisiäkin ajatuksia vaikka siitä, mitä kestävä elämä voisi olla.
”Koetettiin nähdä tulevaisuuteen ja miettä miten ihmiset – ja muunlajiset – voisivat Katrinebergissä silloin elää”, summaa Annika Puosi.
Katrinebergin yleinen ideakilpailu
1. palkinto Kotilaitumet / Nomaji maisema-arkkitehdit, Arkkitehdit Tommila
2. palkinto Vanhaa, uutta ja vihreää / Antti Vainio
3. palkinto Kaari / Lukkaroinen Arkkitehdit
Lunastukset
Katriinan kylä / Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen