Puhujat

Kuva: Atelier Bow-wow

 

Keynote: Momoyo Kaijima

Atelier Bow-wow 

Japanilainen arkkitehti Momoyo Kaijima (1969) perusti Atelier Bow-wow -toimiston yhdessä arkkitehti Yoshiharu Tsukamoton kanssa vuonna 1992. Tokiolainen arkkitehtitoimisto tunnetaan parhaiten yksityiskohtaisista piirustuksista sekä pienen mittakaavan asuntoarkkitehtuurista.

Atelier Bow-wow on suunnitellut Tokioon useita minitaloja kuten Split Machiya, Sway House ja Ani House. Projekteissaan toimisto hyödyntää taidokkaasti tiiviiden kaupunkien rajoitettua tilaa. Japaniin sijoittuvien töiden lisäksi Atelier Bow-wow on suunnitellut Four Boxes -gallerian Tanskaan.

Kaijima keskittyy sekä suunnittelutyössään että tutkimuksessaan humanistiseen arkkitehtuuriin. Hän on opettanut muun muassa Harvardissa, Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa, Tsukuban yliopistossa ja Delftin teknillisessä yliopistossa. Tällä hetkellä Kaijima toimii ”arkkitehtonisen käyttäytymisen” professorina ETH Zürichissa, Sveitsissä.

Kaijima on kirjoittanut Tsukamoton kanssa teokset Pet Architecture (2002), Graphic Anatomy (2007) ja The Architecture of Atelier Bow-Wow: Behaviorology (2010).

Kaijima sai RIBA International Fellowship -tunnustuksen vuonna 2012, toimi Japanin paviljongin kuraattorina Venetsian biennaalissa 2018 ja sai Wolfin palkinnon 2022.

Kuva: Johanna Heim

 

Keynote: Benedikt Hartl

Opposite Office

Benedikt Hartl on opiskellut Munchenin teknillisessä yliopistossa, Ardhin yliopistossa Tansaniassa ja Oslon Arkkitehtuurin ja suunnittelun korkeakoulussa. Valmistuttuaan hän työskenteli eri toimistoissa Munchenissa, Zurichissa ja Pariisissa kunnes perusti oman toimistonsa, Opposite Officen vuonna 2017. Suunnittelutyön ohella Hartl on opettanut arkkitehtuuria useissa eri yliopistoissa.

Opposite Office haluaa arkkitehtuurisuunnittelun lisäksi osallistua aktiivisesti yhteiskunnallisen keskusteluun. Tunnetuin toimiston kantaaottavista kilpailuehdotuksista on Lontoossa käyty kilpailu kohtuuhintaisesta asumisesta: Opposite Officen ehdotuksessa Buckinghamin palatsi muutettiin tuetun asumisen yksiköksi.

Viime vuonna toimisto vei Europan-arkkitehtuurikilpailun Helsingin kohteen voiton. Tehtävänä oli suunnitella Helsingin itäisen saariston rantautumispaikoille yhtenäistä ja tunnistettavaa ilmettä. Ilmeeltään minimalistinen ehdotus ’Halailla luontoa’ onnistui tuomariston mukaan erityisen hyvin kunnioittamaan herkkää saaristoluontoa.

Kuva: Teemu Hirvilammi

Teemu Hirvilammi

Hirvilammi Architects

Arkkitehti Teemu Hirvilammi toimii rakennusopin yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa. Hirvilammi on myös palkittu suunnittelija (mm. Pietilä-palkinto, 2010), joka on tunnettu muun muassa Kuokkalan kirkon (LHA) ja Kalevan Navetan suunnittelijana (yhdessä Anne Kaivo-Ojan kanssa).

Hirvilammi on toiminut monissa luottamustehtävissä muun muassa Rakennustietosäätiön hallituksessa ja Tampereen kaupunkikuvatoimikunnassa.

Seinäjoen Kalevan Navetan korjaustyölle myönnettiin Safan kestävän kehityksen palkinto, Tunnustuspaanu, vuonna 2022. Kalevan Navetassa toimii nykyään monipuolinen kulttuurikeskus, jossa vietämme Arkkitehtipäivien 2024 iltajuhlaa.

Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Saija Hollmén

Hollmén Reuter Sandman Arkkitehdit

Saija Hollmén, TkT, arkkitehti SAFA, on Hollmén Reuter Sandman Arkkitehdit Oy:n ja Ukumbi ry:n perustajajäsen. Hän toimii humanitäärisen arkkitehtuurin työelämäprofessorina Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella. Hänen johtamansa Aalto WiTLAB (Aalto World in Transition Research LAB) keskittyy globaalivastuun ja humanitaarisen kehityksen teemoihin monialaisen yliopistopedagogiikan keinoin.

Ukumbi ry:lle on myönnetty taiteen valtionpalkinto vuonna 2009 tunnustuksena ihmistä kunnioittavan ja paikallista kulttuuria vahvistavan arkkitehtuurin edistämisestä kehitysmaissa. Hollmén on voittanut työryhmänsä kanssa useita muita palkintoja, kuten Asko Avonius -palkinnon 2012, Alfred Kordelinin palkinnon 2009 ja Pietilä-palkinnon 2002.

Kuva: Iina Aittoniemi

Jussi Aittoniemi

Seinäjoen kaupunki

Arkkitehti Jussi Aittoniemi on toiminut Seinäjoen kaupunginarkkitehtina vuodesta 2010, johtaen kaupungin rakennuskannasta vastaavaa toimitilat-tulosaluetta. Aittoniemen johdolla on muun muassa toteutettu Seinäjoen Aalto-keskuksen mittavat korjaustyöt vuosien 2012-2024 aikana. Seinäjoen kaupunki palkittiin vuonna 2021 SAFA-palkinnolla korjausrakentamisen rakennuttamistapojen kehittämisestä.

Aittoniemi on valmistunut arkkitehdiksi TKK:sta Espoossa. Aiemmin urallaan hän työskenteli osakkaana ja pääsuunnittelijana Helsingissä Arkkitehdit m.o.d. Ay:ssä, pääosin asuinrakentamisen ja peruskorjaushankkeiden parissa.

Aittoniemi on toiminut luottamustehtävissä muun muassa Pohjanmaan SAFA:n johtokunnassa, useiden arkkitehtikilpailujen tuomaristoissa sekä säätiöityjen arvorakennusten hallinnoissa.

Aino Karilas

Sitowise

Maisema-arkkitehti Aino Karilas toimii vanhempana suunnittelijana ja ekologisen maisemasuunnittelun tiiminvetäjänä Sitowisen Infrastruktuurin ja kaupunkikehityksen palveluyksikössä. Hänellä on viidentoista vuoden suunnittelukokemus monipuolisista maisemasuunnittelun projekteista. Hän on erikoistunut ekologiseen maisemasuunnitteluun ja kaupunkiluonnon monimuotoisuuden kehittämiseen eri suunnittelutasoilla.

Aktiivisena ja osallistuvana keskustelijana hän on kirjoittanut aiheeseen liittyen opaskirjan Dynaaminen kasvillisuus – Kaunista ja kestävää monimuotoisuutta rakennetuille viheralueille ja luennoi kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen kytkeytyvistä teemoista alan seminaareissa.

Maisema-arkkitehtiliitto valitsi Karilaan Vuoden nuori maisema-arkkitehti -tunnustuksen saajaksi vuonna 2022. Palkintoperusteina työskentely uraauurtavasti urbaanin ympäristön maisema-arkkitehtuurin monimuotoisuutta ja uutta esteettistä ilmaisua kehittäen.

Kuva: Hille Koskela

Panu Lehtovuori

Tampereen yliopisto

Arkkitehti SAFA, TkT Panu Lehtovuori toimii yhdyskuntasuunnittelun teorian professorina Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikössä. Hän toimii johtajana juuri aloittaneessa TURNS-tutkimusalustassa, joka luo edellytyksiä monitieteiselle ja innovatiiviselle tutkimusyhteistyölle kestävän kaupunkitutkimuksen parissa.

Lehtovuoren tutkimus keskittyy kaupunkisuunnittelun muuttuvaan yhteiskunnalliseen rooliin, kaupunkiseutujen resurssitehokkuuteen ja julkisen kaupunkitilan uusiin ilmiöihin. Lehtovuori on Rakennustietosäätiön edustajiston puheenjohtaja.