Puhujat

Keynote: Frédéric Chartier

ChartierDalix

Frédéric Chartier founded ChartierDalix with Pascale Dalix in 2008. Noticed at several international competitions, the office has received numerous awards, including the Première Œuvre du Moniteur prize in 2009. The office has been nominated for the Mies van der Rohe Award in 2015 as well as received the Le Soufaché prize in 2017, awarded by the french Académie d’architecture. Recent works include winning the international competition (2021) for the reconstruction of the Bockmühle school campus in Essen (Germany), and for restructuring of a block in Warsaw. ChartierDalix has published a book entitled «Hosting life: Architecture as an Ecosystem» (ParkBooks). ”Architecture is envisaged as a built system combining the means to welcome life, poetry, and the commons”, Frédéric Chartier states their design philosophy

Keynote: Almut Grüntuch-Ernst

Grüntuch Ernst Architekten

Almut Grüntuch-Ernst has founded together with Armand Grüntuch their architecture firm in 1991 in Berlin. She studied at the University of Stuttgart and the AA London, worked for Alsop & Lyall in London and was a teacher at HdK Berlin. She is regularly invited for lectures and to take part in the selection committees of important competitions. In 2006 she had been appointed commissioner for the German contribution to the 10. International Architecture Biennale in Venice. Since 2011 she is chair of the Institute of Design and Architectural Strategies at TU Braunschweig. From 2010 to 2015 she was on the consultant committee for city planning in Munich and since 2016 she has been a member of the Academy of Arts Berlin.

Ilmastonmuutos ja luontokato – Miksi pitää vielä jaksaa olla kiinnostunut?

Sini Harkki, Greenpeace Nordic

Sini Harkki on toiminut yli 20 vuotta ympäristönsuojelun puolesta, erityisesti metsä- ja ilmastoasioissa.

Harkki on Greenpeace Nordicin ohjelmajohtaja ja vastaa muun muassa ympäristökampanjoinnista Pohjoismaissa. Aiemmin hän on toiminut Greenpeacen Suomen maajohtajana ja metsäasiantuntijana sekä Suomen luonnonsuojeluliitossa ja Luonto-Liitossa. Ennen ohjelmajohtajan pestiä hän oli Tekir Oy:n johtava vastuullisuuskonsultti.

Luonto & kaupunkiympäristö

Laura Muukka

Maisema-arkkitehti Laura Muukka työskentelee Vantaan kaupungilla kaavoitukseen liittyvien tehtävien parissa. Hänen intohimonaan on kehittää kaupunkia, jossa on ihmisille kaunista, toimivaa ja terveellistä ympäristöä ja samalla kukoistamisen mahdollisuuksia myös muille eliöille.

Viime vuodet Muukka on toiminut esihenkilönä Vantaan kaupunkirakenne ja ympäristö -palvelualueella yleiskaavoituksen Kestävä kaupunki -tiimissä, jossa suunnitellaan Vantaan viherrakennetta ja maisemaa. Vantaan uudessa yleiskaavassa 2020 ratkottiin ristiriitaa kaupungin kasvupaineen ja arvokkaiden luonto- ja maisema-alueiden säilyttämisen välillä.

Muukka on myös ollut tekemässä useaa kaavarunkoa, viimeksi Vantaan ratikan kaavarunkoa. Hän on ollut mukana järjestämässä maisema-arkkitehtuurikilpailuja Vantaalla ja Jyväskylän Kankaan alueen kaupunkisuunnittelukilpailussa hän toimi Suomen maisema-arkkitehtiliiton nimeämänä tuomarina.

Seremoniamestari

Tarja Laine

Tarja Laine valmistui arkkitehdiksi 1985 ja löysi pian itsensä innostuneena erilaisista kaupunkisuunnittelun tehtävistä. Hän on viettänyt kuusi vuotta kehitysyhteistyössä maailmanperintökohteissa Etiopiassa, näistä merkittävin työ oli Lalibelan kivestä hakattujen kirkkojen parissa. Viimeiset 11 vuotta Tarja on toiminut Vantaan kaupunkisuunnittelujohtajana ja nähnyt mullistuksen, jonka uusi Kehärata sai kaupungissa aikaan.

Kuva: Katja Tähjä

Ihmiset & kaupunkiympäristö

Hossam Hewidy

Arkkitehti, TkT Hossam Hewidy opiskeli arkkitehdiksi Egyptin armeijan sotateknisessä korkeakoulussa. Sittemmin hän muutti Suomeen (2020), ja työskentelee nykyisin kaupunkisuunnittelun opettajana ja tutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella. Hewidyn viime vuonna valmistunut väitöskirja käsittelee monimuotoista kaupunkitilaa ja monikulttuurisuuden huomioimista kaupunkisuunnittelussa. Väitöskirjassa ravistellaan myös arkkitehtuurikilpailuja.

”Ongelmana kaupunkisuunnittelusta järjestetyissä kilpailuissa ei ole ainoastaan monikulttuurisuuden ohittaminen. Ne eivät ole erityisen hyvin onnistuneet myöskään biodiversiteetin huomioimisessa tai viherrakenteiden integroimisessa kaupunkikehittämiseen”, Hossam Hewidy sanoo Arkkitehtiuutisissa 5 / 2022 julkaistussa haastattelussa.

Lue haastattelu tästä linkistä.

 

Tempo-orkesteri

Tempo-toiminta on matalan kynnyksen musiikkiharrastustoimintaa, jonka tavoitteena on tarjota musiikin harrastamisen mahdollisuus kaikille lapsille tasapuolisesti ja ilman pääsykokeita. Tempo haluaa viedä musiikin harrastamisen ja instrumenttiopiskelun mahdollisuuden lasten lähelle. Parhaiten tämä onnistuu viemällä harrastusmahdollisuus kouluihin ja koulujen iltapäivätoiminnan puitteisiin. Tempo-toiminta on saanut inspiraationsa Venezuelasta maailmanlaajuiseksi levinneen El Sisteman toiminnasta, mutta sen toimintamalli on sopeutettu suomalaiseen yhteiskuntaan. Toiminnan lähtökohdat ovat yhteisölliset ja sosiaaliset, mutta samalla musiikkikasvatuksellisesti laadukkaat.

Lisätietoja Temposta.