Suomi ensi yrittämällä nollaenergiarakentamisen kärkikaartiin

Suomen joukkue saavutti huikeasti ensimmäisen sijan arkkitehtuuri-osakilpailussa. Aalto-yliopisto jakoi voittosijan kahden muun yliopiston kanssa – Universidad Politécnica de Cataluña sekä Virginia Polytechnic Institute & State University.

Luukku-talo sai myös hyvin pisteitä kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen, valaistuksen ja asumismukavuuden sekä laitteiden ja toiminnallisuuden osioista. Kestävyys-osiosta Luukku-tiimille rapsahti myös Cervantez-erityismainita onnistuneesta tavoitteesta, jonka tiimi oli asettanut itselleen kilpailukriteerien ulkopuolella. Tosin päinvastoin kuin Don Quijote, Luukku-tiimi onnistui tämän tavoitteen saavuttamisessa, eli nollanergiatason saavuttamisessa Helsingin olosuhteissa.

- Tämä on erittäin mittava projekti Aalto-yliopistolle, ja se on osoittanut yhteistyön voiman. Sen verran suuritöinen tämä projekti on ollut, että ilman Sitran ja muiden kumppaneidemme tukea ei siitä olisi tullut mitään, totesi Luukku-tiimin vetäjä, puurakentamisen professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta.

Kilpailun voitti Virginian teknillisen yliopiston lumenHOUSE, joka keräsi kokemusta jo viime vuoden kilpailusta.

- On mahtavaa huomata, että nuoret suunnittelijat jatkavat omalla työllään suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin voittokulkua maailmalla. Luukku on myös osoittanut, että eri alojen osaajien yhteistyöllä ja nykyteknologiaa hyödyntämällä pystytään tuottamaan toimivia nollaenergiaratkaisuja Suomenkin olosuhteisiin, riemuitsi asiantuntija Johanna Kirkinen Sitran Energiaohjelmasta, joka toimi kilpailutiimin päärahoittajana.

Talojen toimintaa mitattiin kilpailupaikalla viikon ajan. Mittaukset antoivat melko totuudenmukaisen kuvan normaalista käyttötilanteesta, sillä talot suunnitelleet opiskelijat asuivat niissä kilpailun aikana kokaten, pyykkiä pesten ja tv:tä katsoen. Viikon aikana 190 000 vierasta ehti tutustua kilpailutaloihin.

Solar Decathlon -hankkeeseen osallistuu opiskelijoita arkkitehtuurin laitoksen kansainvälisen Wood Program -koulutusohjelman lisäksi useilta Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun eri laitoksilta, taideteollisesta korkeakoulusta sekä kauppakorkeakoulusta. Luukun suunnitteluun osallistuneen tiimin työtä ohjaa LVI-tekniikan professori Kai Sirén Aalto-yliopiston energiatekniikan laitokselta.

Luukku-talo palaa Suomeen heinäkuussa ja sitä testataan lähes vuoden ajan. Vuonna 2011 Luukku muuttaa Mäntyharjuun loma-asuntomessualueelle, jossa se myydään tarjousten perusteella.

Katso tulostaulukko pisteytyksineen kilpailun verkkosivuilta: http://monitorizacion.sdeurope.org/sdeurope/

Katso lisätietoja suunnittelutiimistä : http://www.sdfinland.com/team/team.html.

Julkaistu 29.6.2010

Takaisin