Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partanen voitti kutsukilpailun Chilessä

Lehdistötiedote Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partanen 21.12.2011

Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partanen on voittanut kansainvälisen suunnittelukilpailun tutkijoiden hotelliresidenssin suunnittelusta Chilessä Atacaman autiomaassa sijaitsevaan ALMA -avaruustutkimuskeskukseen. Kilpailu järjestettiin rajattuna kutsukilpailuna noin 10 maan edustajien kesken. Kilpailun järjesti ESO, The European Southern Observatory. Tarkoituksena oli löytää kiinteään suunnittelu- ja toteutushintaan paras suunnitteluratkaisu avaruustutkimuskeskuksessa työskentelevien tutkijoiden yhteistiloiksi käsittäen majoitus-, ravintola-, toimisto-, virkistys- ja monitoimitiloja.

ALMA, the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, on suurin maan päällä meneillään oleva tähtitieteen hanke. Chajnantorin ylätasangolle Andeille 5000 metrin korkeuteen rakennettava ALMA on yksi maailman korkeimmalla sijaitsevista tähtitieteellisistä observatorioista. ALMA-hanketta toteuttavat Eurooppa, Pohjois-Amerikka (USA ja Kanada) ja Itä-Aasia (Taiwan ja Japani) yhteistyössä Chilen kanssa.

Alman tutkimuskeskus sijaitsee Atacaman autiomaassa pohjois-Chilessä. Alue on maailman kuivimpia paikkoja. Valmiina 66 radioteleskoopista koostuva kokonaisuus sijaitsee 5000 metrin korkeudessa, tutkimuskeskus johon tutkijaresidenssi rakennetaan on 2900 metriä merenpinnan yläpuolella. Rakennus käsittää dormitorioyksiköissä sijaitsevat majoitustilat, 120 huonetta, sekä päärakennuksen yhteisine ravintola-, hallinto- ja virkistystiloineen, yhteensä 5900 m2.

Rakennus on pyritty integroimaan ympäröivään maisemaan sekä mittakaavaltaan että paikallisia materiaaleja ja värimaailmaa käyttäen. Maisemassa keskeisiä tekijöitä ovat Atacaman autiomaan voimakkaat värisävyt ja pitkät näkymät, Andien lumihuippuiset vuoret, lähistöllä olevat toimivat tulivuoret sekä lännessä aukeava Salar de Atacaman suolajärvi ja Cordillera de Domeykon vuoristo. Rakennus terassoituu loivana kaarena rinteeseen ja muodostaa suojattuja piha-alueita seuraten maaston luonnollisia tasoeroja. Materiaaleina on käytetty paikallisia kivilaatuja, kuparia ja vulkaanisia kiviä sekä maiseman sävyihin sopivaa säänkestävää terästä. Sijainnista johtuva voimakas auringonpaiste on huomioitu käyttämällä erilaisia katosrakenteita, sekä kankaisia että paikallisista materiaaleista tehtyjä, jotka suojaavat korkeilta ultraviolettisäteilyn määriltä.

Majoitustilat sijaitsevat erillisissä dormitoriorakennuksissa joista on sisäyhteys päärakennukseen terasseihin liittyvien yhdyskäytävien kautta. Suunnittelussa on otettu huomioon ympärivuorokautisen työskentelyn aiheuttamat vaatimukset. Yksiköistä on käynti suoraan tai parvekkeiden kautta pihoille. Rakennusten kaikista tasoista on käynti maantasoon ja ulos. Päärakennuksen keskustilan muodostavat ravintola ja siihen liittyvät kokoustilat joista aukeaa näkymät länteen suolajärvelle ja autiomaan maisemaan. Pohjakerrokseen sijoittuvat reception- ja toimistotilojen lisäksi muun muassa virkistystilat spa- ja uima-allasosastoineen. Päärakennuksen katto nousee maastosta istutettuna kaltevana terassina jonka huipulla sijaitsee observointipaikka kaukoputkineen. Täältä aukeavat näkymät kaikkiin suuntiin, Andeille sekä Liancaburin ja Lascarin aktiivisille tulivuorille ja autiomaahan suolajärvineen.

Rakennus suunnitellaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Suuret lämpötilaerot, hiekkamyrskyt ja maanjäristysriskit joudutaan ottamaan huomioon rakenteellisessa suunnittelussa. Energian säästö muusta infrastruktuurista erillään sijaitsevassa rakennuksessa on tärkeää, lämmön talteenotto ja aurinkopaneeleiden tuottama energia ovat keskeisessä osassa. Myös istutetut katto-osuudet tasaavat lämpötilaeroja.

Ehdotuksen tekijöinä olivat: Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partaselta Sinikka Kouvo ja Erkki Partanen, avustajinaan arkkitehdit Kati Miettinen, Sanna Honkala, Lauri Eklund ja arkkitehtuuriopiskelijat Leena Kemell ja Ville Mellin.
Rakennesuunnittelusta vastasi DI Tapio Aho Insinööritoimisto Magnus Malmberg Oy:stä sekä LVIS-suunnittelusta DI:t Kari Seitaniemi ja Jukka Suonio Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy:stä. Rakennuksen suunnittelu alkaa välittömästi ja rakennuksen on määrä olla valmis 2014.



Liitteenä kuvia:
Kuvaliite
PDF 2,6Mt
- Ulkonäkymä, etualalla päärakennus johon sijoittuu yhteistilat observatoriossa työskentelevälle henkilökunnalle, takana dormitorioyksikköihin sijoittuvat majoitustilat. Taustalla Andit ja tulivuoria.
- Asemapiirros. Uusi rakennuskompleksi kaareutuu terassoituna rinteeseen. Samalla alueella sijaitsevat observatorion tutkimus- ja työtilat sekä rakenteilla olevien antenniteleskooppien rakennusalueet.
- Sisänäkymä ravintola- ja monitoimitiloista Suolajärven ja autiomaan suuntaan.


Lisää tietoa hankkeesta sekä ALMAn ja ESOn toiminnasta löytyy sivustoilta:
- www.eso.org/public/teles-instr/alma.html
- www.almaobservatory.org/
sekä Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partasen toiminnasta sivuilta:
- www.kouvo-partanen.fi

ESO-ALMA hotelliresidenssikilpailu, Chile, voittanut ehdotus, Arkkitehtuuritoimisto Kouvo & Partanen

Julkaistu 28.12.2011

Takaisin