Arkkitehtiliiton uusi erityisasiantuntija Kasmir Jolma: “Minulla on kova luotto siihen, että kaikki arkkitehdit haluavat aidosti suunnitella hyvää ympäristöä”

Safan uusi osa-aikainen erityisasiantuntija on toimistonpitäjä Tampereelta. Myös opettajana työskentelevällä Jolmalla on pitkä kokemus järjestötyöstä ja tehosteräjäyttäjän pätevyys.

Teksti: Anni Varis
Kuvat: Marjaana Malkamäki
Kasmir Jolma. Kuva: Marjaana Malkamäki

Suomen arkkitehtiliiton uutena osa-aikaisena erityisasiantuntijana huhtikuussa aloittaneella Kasmir Jolmalla on ollut kiireinen aamu. Ennen Safan toimistolla pidettävää aamupalaveria hän on jo ehtinyt matkustaa junalla Tampereelta Helsinkiin ja käydä Kiinan suurlähetystössä hakemassa viisumin tulevaa opetusmatkaa varten.

Matka on osa Tampereen ammattikorkeakoulun järjestämää opetusvientikokonaisuutta, jossa Jolma toimii opettajana. Kyseessä on ensimmäinen kerta Kiinassa, vaikka Jolma on kiertänyt laajasti ympäri maailmaa tekemässä valo- ja tuliesityksiä. Arkkitehdin koulutuksen lisäksi hänellä on nimittäin myös tehosteräjäyttäjän pätevyys.

”Olen ollut sirkuskoulussa viisivuotiaasta asti, ja kun Euroviisut pidettiin vuonna 2009 Moskovassa, pääsin mukaan Suomen edustajan taustatanssijaksi. Sen jälkeen olen käynyt ainakin kolmessakymmenessä eri maassa esiintymässä”, Jolma kertoo.

Hän tekee esiintymiskeikkoja edelleen, viimeksi Arkkitehtipäivien juontajana Seinäjoella toukokuussa.

Päätyönään Jolma toimii perustamansa Tundra Architecture -nimisen tamperelaisen toimiston osakkaana. Toimisto tunnettiin ennen nimellä Jolma Arkkitehdit. Jolma on myös osakkaana kahdessa startup-yrityksessä, Evolving Symbiotic Cities -yrityksessä, joka tekee kestävän kaupunkikehityksen konsultointia sekä AI Woods -nimisessä firmassa, joka kehittää CLT-hukkapalojen käyttöä.

Arkkitehdiksi Jolma opiskeli Tampereen yliopistossa, mistä hän valmistui vuonna 2016. Hän kertoo tähdänneensä jo lukiossa määrätietoisesti ammattiin, jossa taiteellinen luovuus yhdistyy tekniseen ja matemaattiseen tekemiseen.

Kun opinto-ohjaaja pohti ääneen, että Jolma aikoo hakea arkkitehdiksi, Jolma muistaa korjanneensa, että hän ei vain yritä hakea, vaan hänestä nimenomaan tulee arkkitehti.

”Itsevarmuus on ainakin silloin ollut kohdallaan”, Jolma nauraa. ”Ehkä maail­ma ei aina toimi ihan niin, mutta siltä osin se ainakin onnistui.”

 


Kasmir Jolma kuvattiin Tampereella Vuolteenkadulla vanhan puukorttelin edessä, missä hän asui pienenä lapsena. Silloin hirsirakennuksessa ei ollut suihkua, vaan käytettiin yhteistä puusaunaa. Viime vuosina korttelin viereen on tehty paljon tiivistä ja korkeaa rakentamista. Taustalla näkyy Nokia-areena.

 

UUDESSA erityisasiantuntijan tehtävässä Jolman vastuulla on muun muassa rakennussuunnittelun toimikunnan ja arkkitehtuuripoliittisen jaoksen esittelijänä toimiminen sekä niihin liittyvä asiantuntija- ja vaikuttamistyö.

Safan toiminta oli Jolmalle jo ennestään hyvin tuttua, sillä hän on toiminut Tampereen paikallisvastaavana vuosina 2019–2021 sekä kilpailutoimikunnan puheenjohtajana vuosina 2021–2023.

Järjestötyössä Jolmaa kiinnostaa työtehtävien monipuolisuus, monipolviset prosessit, yhteistyö erilaisten tahojen kanssa sekä mahdollisuus vaikuttaa kestävän ympäristön muodostumiseen.

”Kaupunkisuunnittelussa pystyy vaikuttamaan isoihin kokonaisuuksiin pitkällä aikavälillä. Monet asiat muuttuvat projektin toteutuessa vaiheittain, mutta suuntaviivoilla voidaan onnistuneesti ohjata kehitystä oikeaan suuntaan”, Jolma sanoo.

”Sitähän järjestötyökin on. Kaikki ei välttämättä konkretisoidu, mutta jokaisella seminaarilla, lausunnolla ja projektilla pyritään vaikuttamaan siihen millaisia rakennuksia, kaupunkeja ja ympäristöä meille pitkässä juoksussa muodostuu.”

Vastaavanlaisia suuntaviivoja Jolma pääsi laatimaan, kun Tampereen paikallisosasto Tam-Safa lähti edistämään Tampereen arkkitehtuuripoliittisen ohjelman päivittämistä noin kuusi vuotta sitten. Aluksi hän oli mukana paikallisvastaavan roolissa ja myöhemmin konsulttina. Ohjelma julkaistiin viime kesänä.

Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman lisäksi Jolma pitää erityisenä onnistumisena Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikkoa. Nyt 17. kertaa järjestettävää viikkoa järjestää viidettä vuotta TAD ry, joka perustettiin hänen toimiessaan paikallisvastaavana.

”Se on yksi kärkijuttuja, missä olin mukana”, Jolma kertoo.

 

Ei ole mikään helppo yhtälö, kun täytyy pitää firma pyörimässä, asiakkaat tyytyväisinä ja tehdä projekteja, jotka oikeasti toteutetaan ja jotka täyttävät tilaajan vaatimukset.

 


Safan toiminta oli Kasmir Jolmalle jo ennestään tuttua. Hän toimi Tampereen paikallisvastaavana vuosina 2019–2021 sekä kilpailutoimikunnan puheenjohtajana vuosina 2021–2023.

 

ERITYISASIANTUNTIJAN roolissa Jolma tahtoo tarkastella kestävyyden kysymyksiä kokonaisvaltaisesti, myös sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta.

Hän kuvailee olevansa tavoitteissaan kunnianhimoinen, mutta yrittäjänä toimiminen on opettanut pitkäjänteisyyttä ja pragmaattisuutta. Esimerkiksi arkkitehtuurin laadusta puhuttaessa pitäisi muistaa, että toimistonpitäjillä on niskassaan kovia paineita.

”Ei ole mikään helppo yhtälö, kun täytyy pitää firma pyörimässä, asiakkaat tyytyväisinä ja tehdä projekteja, jotka oikeasti toteutetaan ja jotka täyttävät tilaajan vaatimukset.”

Yksittäisen arkkitehdin vaikutusmahdollisuudet suunnitteluprojektissa voivat olla käytännössä kapeat, minkä vuoksi Jolma peräänkuuluttaakin yhteistä vaikuttamista esimerkiksi arkkitehtuuriohjelmiin ja kaavoitukseen. Sitä kautta suunnittelijat saavat tärkeää tukea omaan työhönsä.

”Minulla on kova luotto siihen, että kaikki arkkitehdit aidosti haluavat tehdä parhaansa ja suunnitella hyvää ympäristöä.”

Haastattelu on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/24.

Hae sivustolta: